Vse, kar morate vedeti o operaciji kile

Kila ali hernija je izbočenje struktur trebuha. Pogosteje kot pri ženskah se pojavi pri moških ter fantkih – zaradi naravne šibkosti mišic trebušnega dela. Razmik oslabelih mišic, skozi katere se izboči kila, povzroča zvišani pritisk v trebušni votlini. To je pogosto posledica dvigovanja bremen, vztrajnega kašlja ali pa odvajanja. Kila lahko vsebuje maščobno tkivo ali pa del tankega črevesa. Pojavi pa se v obliki otekline, in sicer na različnih delih stene trebuha. Najpogosteje se pojavi kot oteklina v predelu modnika ali pa v predelu dimelj. Bolečina ob tem pa sploh ni nujno prisotna. Običajno povsem izgine v ležečem položaju.

Odprte operacije kile praviloma narekujejo kožno incizijo v predelu kile. Poseg je možen tako v lokalni kot v splošni anesteziji. Pri operaciji kirurg torej naredi v predelu kile incizijo, črevo ter peritonej pa potisne nazaj v votlino trebuha. Mišična stena se mora učinkovito utrditi s šivi. Če je potrebno se za dodatno utrditev namesti tudi sintetična mrežica, incizijo pa se zapre.

Cilj operacije kile

Poglavitni cilj operacije kile je seveda učvrstiti trebušno steno pa tudi zmanjšati možnost za ponovni nastanek kile. Direktne ter indirektne kile se lahko z lahkotnim pritiskom vrnejo skozi ingvinalni kanal, in sicer nazaj v trebušno votlino. Kila je seveda lahko precej nevarna, saj je možnost, da se del struktur, na primer črevo, ujame ali pa celo zavije znotraj nje. To pa prekine lastno oskrbo s krvjo.

Del črevesja lahko odmre. Slednje zahteva precej bolj skrbne pa tudi bolj zahtevne operacije kile. Kila praviloma raste s časom, posledično je torej nujno potreben kirurški poseg.

Nadaljujte za branjem članka :

.

V isti kategoriji: