Kaj je najpomembneje pri izbiri sončnih očal?

Ne glede na to, ali izbirate povsem običajna sončna očala ali pa sončna očala z dioptrijo, vam morajo ponuditi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki in sončno svetlobo.

Vemo, da svetloba sonca lahko zelo močno vpliva na bolezni oči, zato je še toliko pomembneje, da si izberete očala z ustrezno zaščito. Na voljo je zelo široka paleta raznih umetnih mas in najrazličnejših vrst stekel za sončna očala. Najbolj pogosto pa se pri izdelavi uporabljata plastika in polikarbonat. Slednji velja za zelo trpežen pa tudi izjemno lahek material.

Izbira barve stekla pri sončnih očalih

Barve stekel pri sončnih očalih igrajo precej bolj pomembno vlogo, kot si morda mislite v tem hipu. Ključno vlogo igrajo pri prepustnosti svetlobe do oči. Posledično morate pri izbiri biti zlasti pozorni na nekaj ključnih zadev.

Siva barva za sončna očala omogočajo na primer zniževanje kontrasta, a ne popači barv. Rumena barva vam bo pomagala pri preprečevanju leska. Vemo, da ta nastane zaradi modre svetlobe. S to barvo je vaš vid lahko precej bolj oster, kljub temu pa bodo barve nekoliko popačene.

Glavna značilnost progresivnih očal je postopno prehajanje dioptrije od zgornjega dela leče, ki je namenjen gledanju na daljavo, do spodnjega dela, ki je prilagojen za branje ali gledanje na bližino.

Kaj so progresivna očala?

Progresivna očala bi lahko najlaže označili tako, da rečemo, da so vrsta očal, v katerih je več dioptrij. Pri tej vrsti očal je prehod dioptrije zvezan. Na leči pa ni vidnih prav nobenih oznak. Na prvi pogled so očala videti povsem enaka kot enožariščna očala za daljavo ali bližino.

In kdo pravzaprav potrebuje progresivna očala? Vemo, da se med 40 in 50 leti prične pojavljati tako imenovani sindrom prekratkih rok. To pomeni, da se vam lahko v tem času kar iznenada pojavijo težave z branjem, zlasti ob slabši svetlobi. To pomeni, da se vam je torej pričela pojavljati dioptrija za bližino.

V isti kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *