Stenska svetila

Urejanje doma obsega več stopenj, in če tudi ob njem najprej pomislimo na oblikovanje notranjosti s pomočjo pohištva in drobnih dodatkov, spada med eno od faz načrtovanja urejanja doma tudi načrtovanje oziroma oblikovanje luči. Vsak dom mora imeti dobro zasnovano razmerje med naravno in umetno svetlobo, predvsem pa je potrebno s pomočjo umetne razsvetljave skrbeti tako za funkcionalnost prostorov kot za ustvarjanje vzdušja – dom ni dom, če se v njem ne počutimo prijetno.stenska svetila
Poleg klasičnih svetil na stropu, ki so najbolj običajna izbira, je treba domu dodati še stenska svetila ter posamezne stoječe luči in namizne luči, ki so namenjene posameznim opravilom oziroma imajo specifično določen namen in krog delovanja. Stenska svetila so tista, na katera sicer najbolj pogosto pozabimo, saj jih je treba načrtovati že pri sami pripravi inštalacij – za razliko od stoječih in namiznih svetil, ki jih lahko dodajamo tudi kasneje in jih s pomočjo kabla priključimo v elektriko. Kadar želimo razsvetljavo na steni, je potrebno predvideti vse priklope pod ometom, sicer okrnimo estetiko prostora.
Stenska svetila so tista, ki naredijo največ za sam ambient, saj običajno svetijo navzgor in na omogočajo velike razsvetlitve prostora. Zaradi tega se običajno uporabljajo v raznih hodnikih (na primer v hotelih), avlah in podobno. Doma veljajo za dodatno razsvetljavo – niso namenjene glavni razsvetljavi, temveč dodatnemu svetlobnemu učinku, torej jih je povsem možno zanemariti. Zanimivo pa je, da takrat, ko stenske luči vendarle uporabimo, te vedno požanjejo občudovanje. Ne le zato, ker osvetljujejo z nekoliko zastrtosti in s tem ustvarjajo igro svetlobe, temveč tudi zato, ker so opazne – za razliko od LED visečih svetil so lahko uporabljene kot estetski element, zato ni presenetljivo, da so stenske luči pogosto izjemno zanimivih oblik, barv, ter iz zanimivih materialov. Z njimi lahko v svojem domu ustvarite poudarke, na primer osvetlite umetniško delo na steni ali na mizici pod lučjo. Zagotovo velja, da je vedno dobro izbrati stenska svetila, ki se skladajo s splošno urejenostjo in stilom našega doma – tako kot to velja tudi za vse ostale svetilne elemente.
Kakšne stenske luči pa so najbolj zanimive? Lahko se odločite za luči, ki so obložene s »kamenčki« kristala ali stekla, še zlasti, če radi kombinirate staro razkošje s sodobnimi modernimi linijami. Ravno tako priljubljene so stenske luči, pri katerih sijalko zastira plošča iz barvnega stekla. Če imate radi nekoliko bolj preprost, podeželski pridih, pa so odlična izbira stenske svetilke iz gline, kjer je tudi najmanj oddajanja svetlobe – za razliko od kristala in stekla je glina namreč ne prepušča in se svetlobni snop pojavlja zgolj tam, kjer so v glinenem pokrovu luči narejene odprtine.

https://www.youtube.com/watch?v=HEDWU5cQFx8

V isti kategoriji: