Ogledala za avto – kdaj zamenjati njihovo steklo?

Avtomobilska ogledala morajo biti v prvi vrsti povsem pravilno nameščena. Pogled voznika mora biti torej res nemoten. Za še boljšo preglednost pa lahko pri tem poskrbi tudi električni pomik oziroma nastavitev s pomočjo elektro motorčka. Na takšen način vozniki še lažje nastavljajo pravi vidni kot za zunanjega ogledala za vozilo. S tem poskrbi za odlično vidljivost.

Na splošno morajo biti torej ogledala v avtu in izven njega nameščena tako, da z njihovo pomočjo lahko dobro vidimo dogajanje za avtom in ob obeh straneh. Če avto na primer uporablja več različnih voznikov, morajo ti pred začetkom vsake vožnje nastaviti ogledala in posebej preveriti, če so primerno nastavljena za njih.

Pomemben del ogledal za avto predstavljajo tudi stekla. Kdaj je ta treba zamenjati in kakšne so pravzaprav lastnosti stekla za avto zrcala?

Več lastnosti stekla, ki vplivajo na končno izbiro

Ogledala za avto so torej sestavljena tudi iz stekla. Ta pa ima več lastnosti, ki vplivajo na kočno izbiro. Stekla so namreč lahko ravna, ogrevana, konveksna, asferična, imajo belo ali pa nekoliko obarvano površino. Za povečanje vidnega kota ter za zmanjševanje mrtvega kota na primer skrbijo konveksna stekla ogledala.

Ogledala za avto, da dobro vidimo dogajanje za avtom
Ogledala za avto morajo biti nameščena tako, da z njihovo pomočjo lahko dobro vidimo dogajanje za avtom in ob obeh straneh.

Če so stekla ogledala za avto tudi ogrevana, imamo dovolj dober pogled tudi v primeru zamegljenosti. Slednje je lahko izjemno velika prednost za prav vsakega voznika.

Menjava stekla pri ogledalu za vozilo

Steklo ogledala za vozilo je potrebno nujno zamenjati v primeru manjše ali večje poškodbe. K sreči je postopek takšne zamenjave precej preprost. Slednje velja zlasti za starejše modele vozil. Pri sodobnih vozilih pa takšno delo praviloma opravi delavec v avtomehanični delavnici. Samo z brezhibnim steklom na avtomobilskem ogledalu lahko poskrbite za dovolj varno vožnjo.

Kako pravilno zamenjati steklo stranskega ogledala za avto?

In zakaj se takšno steklo lahko najpogosteje poškoduje? Največji vzroki za tovrstne poškodbe so zagotovo različne vrste udarcev in seveda tudi nepravilno delovanje. Stekelce ogledala za avto pri tem hitro poči in se razleti. V določenih situacijah steklo postane motno, vidne so praske na optičnem elementu. Tudi v tem primeru je treba poskrbeti za čim hitrejšo zamenjavo stekla ogledala na prevoznem sredstvu. V specializiranih prodajalnah z avto deli vam je na voljo cela paleta najrazličnejših proizvajalcev tovrstnih izdelkov.

V isti kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *