Kdaj je potrebna zamenjava avtomobilskih gum

Ker se vremenske razmere v hladnejšem delu leta povsem spremenijo, je pomembno, da na svojem vozilu pravočasno zamenjate gume. Varnost v prometu je predvsem odvisna od zaviralne poti avtomobila. Zaviralna pot pa se lahko drastično poveča, če vozilo ne vsebuje pnevmatik za letni čas oziroma so gume za avto preveč obrabljene za varno vožnjo ter zaustavljanje.

Ob menjavi letnih časov nekateri vozniki pnevmatike ne samo premontirajo, temveč si kupijo nove. Ob tem pa je pametno vedeti, da izbira novih avtomobilskih gum igra poglavitno vlogo pri varnosti ter vožnji.

Zamenjava zimske avto gume

Pri nas zakon narekuje, da je treba gume za avto za zimo obvezno zamenjati za nove, ko je profil plitkejši od 3 milimetrov. V primeru letnih gum pa, ko je profil plitkejši od 1,6 milimetra. K sreči so proizvajalci avto gum pričeli tiskati posebne indikatorje, ki postanejo vidni tedaj, ko se pnevmatika izrabi. Voznik tako lahko vidi, kdaj mora zamenjati gumo.

Zimske gume za avto
Za zimske gume za avto je minimalni zakonsko določen profil 3 mm

Kljub omenjenemu zakonskemu minimumu obstajajo testi, ki pokažejo, da je treba gume za avto vedno menjati, ko je profil plitkejši od 3 milimetrov. Tedaj se namreč zmogljivost gume izjemno zmanjša. To pa se seveda še zlasti pokaže v snegu in dežju, ko v resnici takšna guma ni več varna.

Zamenjava ene, dveh ali štirih pnevmatik

Koliko pnevmatik pa je na avtomobilu pravzaprav potrebno zamenjati? Ena avto guma se zamenja, ko je profil le malo izrabljen, vendar je bila guma nepopravljivo poškodovana. V tem primeru je treba kupiti gumo enakega proizvajalca, iste velikosti, hitrostnega razreda ter nosilnosti. Najbolj varno pa je seveda namestiti povsem identično gumo. V nasprotnem primeru namreč tvegate nepredvidljive posledice.

Kako vemo, da je čas za zamenjavo avtomobilskih gum?

Dve pnevmatiki se zamenjate, ko je profil na obeh enako poškodovan ali pa izrabljen. Najbolje ju je zamenjati s podobnima. Seveda se priporoča istega tipa, velikosti, hitrostnega razreda ter nosilnosti. Ni pa nujno, da sta zadnji gumi enakega proizvajalca kot prvi.

Če pa imate srečo, so vse štiri avto pnevmatike enako izrabljene. V tem primeru zamenjate vse štiri hkrati.

Velikost avto gum

Na straneh ima guma za avto označene dimenzije. Njena osnovna funkcija je nosilnost, zato morate kupiti gume s takšno nosilnostjo, kot so jo imele originalne. Največja dovoljena hitrost, ki jo pnevmatike zmorejo prenesti, pa je označena s hitrostnim razredom. Slednji mora prav tako biti enak kot pri originalni gumi.

V isti kategoriji: