Vzroki in simptomi dentalnega granuloma

Simptomi granuloma so različni

Glavni simptom, ki ga povzroči granulom, je vnetje sten dlesni. V okolici prizadetega dela dlesni je možno opaziti hitro rast granulacijskega tkiva. Temu je tako, saj je to proces vnetja, kjer telo poizkuša nadomestiti mrtve celice s svežimi. To pa lahko povzroči rast tkiva zunaj dlesni, ki ga je možno opaziti kot majhno bunkico.

Zaradi asimptomatičnega poteka bolezni, pa jo je zelo težko opaziti. Tako morda sprva ne bo razvidno zobozdravniku, kot tudi pacientu, da so težave. Je pa možno kasneje prepoznati samo bolezen po močnem otekanju dlesni. Seveda je za otekanje dlesni lahko odgovoren tudi zobni kamen. Ta pa sčasoma lahko povzroči vnetje tkiva dlesni ob zobeh. Poleg rednih obiskov pri zobozdravniku je torej izjemnega pomena pravilno čiščenje zob.

Počrnitev prizadetega zoba je simptom granuloma

Granulom lahko poteka tudi tako, da se prične počrnitev zoba. To je postopno odmiranje zoba, ki ga spremlja akutni zobobol in nabreklost ter pordelost dlesni. Sam zob pa deloma počrni. To pa lahko v pacientu povzroči močan imunski odziv, ki se pokaže na različne načine.

Čiščenje zobnega kamna
Sčasoma pa se lahko zobni plak spremeni v zobni kamen

Zobni kamen lahko preprečuje pravilno diagnozo zob

Sam potek granuloma se prične zelo počasi. To je tudi razlog, da ga je izredno težko opaziti pri bolnikih. To pa je še posebej res, če je prisoten zobni kamen, saj moti pravilno postavitev diagnoze zdravja zob. Najboljše rezultate nam nudi rentgenska fotografija, ki razkrije celotno strukturo slikanega zoba ali zob. Tako je možno opaziti nastanek različnih bolezni še v začetnih stopnjah.

Na podlagi pridobljenih podatkov pa nam zobozdravnik lahko predlaga najbolj učinkovito nadaljnje zdravljenje. Možna pa je tudi uporaba radioviziografije, ki bolj natančno poda sliko o dejanskem zdravstvenem stanju naših zob.

V isti kategoriji: