Otroška čelada – o njeni uporabi ne sme biti debate

Naša glava je gotovo naš najbolj pomemben del telesa, in zato jo velja ustrezno zaščititi, še posebej pomembno pa je to pri otrocih. Te je treba že v rani mladosti naučiti, da otroška čelada ne le rešuje življenja, temveč tudi skrbi, da bo življenje lahko lepo, srečno in igrivo, ter ga bo čakala svetla prihodnost.
Kljub temu, da starši vemo, da je zaščita čelade nujna, pa se nekateri otroci njenemu nošenju upirajo – a seveda le, če jim za to damo priložnost oziroma imajo takšen zgled.čelada

O tem, ali bo čelada pri vožnji z vozili kot so otroška kolesa, poganjalcem, na rolki ali rolerjih uporabljena ali ne, ne smemo puščati nobene debate. Zavoljo varnosti imamo kot starši tu vso pravico, da na „zakaj” odgovorimo z „zato”, če ne gre drugače. Vsekakor pa je to zgolj skrajni ukrep, kajti otrokom je možno precej bolje razložiti, zakaj je otroška čelada potrebna in zakaj vztrajate, da jo uporablja. Kako? Glede na otrokovo starost in okoliščine je možno poskrbeti za naslednje:
1. Otroku bodite vedno zgled in na kolesu, smučeh ali rolerjih čelado uporabljajte sami. Malčku in predšolskemu otroku ter tudi še mlajšemu šolarju so starši največji zgled in želijo jim biti čim bolj podobni.
2. Ne dovolite slabih zgledov. Pogovorite se z otrokovim starejšim bratom ali sestro, ki se zmrduje nad uporabo čelade, ker to ni videti „kul” – naj bo tiho in naj se ob aktivnostih, ki od mlajšega otroka zahtevajo uporabo čelade, umakne.
3. Otroku povejte, kaj se lahko zgodi, če ne uporablja čelade. Ponazorite mu to tudi s praktičnimi primeri – opozorite ga na poškodbo glave, kadar vidite invalida s takšno poškodbo, ali ga opozorite na primere iz javnosti (tudi nesreča dirkača Schumacherja naj bo primer, kaj pomeni poškodba glave). Ne pootroška-čeladazabite na kak primer, ki se je žal končal s smrtjo, pa naj se sliši to še kako kruto – otrokom je treba dati misliti, pa tudi malo strahu ima pozitiven učinek.
5. Otroku dajte za primer športnike, ki uporabljajo čelado, pa so izjemno uspešni in izjemno „kul”. Naj vidi, da čelade uporabljajo pri smučanju, hokeju, rolkanju, dirkanju s formulo, na bmx tekmah, kolesarskih in motokros tekmah, celo pri kickboksu uporabljajo zaščito glave iz pene.
6. Otroku pomagajte, da bo imel željo po nošenju otroške čelade tudi zato, ker bo njegova otroška čelada lepa oziroma „kul”in se bo z njo z veseljem pokazal prijateljem ter se pred njimi nekoliko postavil. Pri nakupu čelade naj torej sodeluje in jo pomaga izbrati sam, da mu bo ta všeč – naj bo otrokove najljubše barve oziroma poslikana s simpatičnimi motivi.
7. Da bo uporaba čelade zagotovljena, mora biti ta otroku prijetna za nošenje. To pomeni, da mu mora biti prav ter se mu dobro prilegati, kar si zagotovimo z regulacijo velikosti in paščkov, prav tako pa mora omogočati primerno zračenje, da se otrok pod njo čim manj poti.

V isti kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *