Pomembne lastnosti SUP deske

Supanje je zagotovo ena od najbolj priljubljenih pa tudi najbolj atraktivnih športnih dejavnosti na vodi. Zanj potrebujete primerno opremo. Vodilno vlogo pri izbiri opreme ima vsekakor SUP deska. A pri izbiri deske za supanje je treba paziti na kar nekaj izjemno pomembnih dejavnikov.

Deska za supanje mora biti kar se da vzdržljiva, imeti mora dobro konstrukcijo, biti mora trdna, nepropustna in lahko prenosljiva. Dolgoročna vzdržljivost deske uporabniku prinaša ugodnejšo ceno. Pomembno je, da se sup pod težo suparja ne lomi in ne upogiba. Boljša napihljivost supa prinaša večjo trdnost, posledično pa tudi precej večjo stabilnost.

Nosilnost in priporočena teža pri izbiri sup deske

Pri izbiri deske za supanje je še posebej treba biti pozoren na dva parametra. To sta nosilnost ter priporočena teža. Nosilnost pomeni maksimalno možno težo, ki jo zmore deska zdržati. Priporočena teža pa je maksimalna teža, ki še zagotavlja dovolj dobro sup izkušnjo.

Deske za supanje
Deske za supanje nudijo sproščujočo in zabavno aktivnost na vodi

Torej, če ima deska nosilnost 100 kilogramov, to ne pomeni, da je primerna za osebo s težo 100 kilogramov. V tem primeru je ustrezna za lažjo osebo, ki tehta nekje do 50 kilogramov. Takšna deska namreč nima dovolj dobre konstrukcije, da bi lahko zdržala večjo težo. Na sploh lahko rečemo, da deske za SUP nosilnosti okoli 100 kilogramov predstavljajo nekoliko slabšo kakovost; nosilnost okoli 250 kilogramov pa praviloma pomeni boljšo kakovost deske za supanje.

Kaj je potrebno preveriti pri ceni SUP deske

Pri ceni ne smete upoštevati samo kakovosti SUP deske. Pogledati morate namreč celotni paket posameznega cenovnega ranga. Preverite, kakšno pumpo in torbo dobite zraven, ali je v ceni zajeto tudi veslo. Pri najugodnejših sup paketih lahko pričakujete izjemno majhno ter šibko pumpo, s katero desko napihnete precej težko.

Video: Bestway Hydro-Force SUP

Večina proizvajalcev v paket priloži dvosmerno pumpo, ki torej napihuje v obe smeri. Težava pri takšni vrsti pumpe je ta, da po nepotrebnem obremenjujemo hrbet. Pri pumpi je zato ključnega pomena, da napihuje samo navzdol.

Ker je deska za supanje lahko precej velika in nerodna, je udobna torba še toliko pomembnejša za udobno prenašanje. Najbolje je, da ima torba za SUP koleščke, saj jo tako lahko preprosto vlečete za seboj. Izbira vesla pa je pogosto celo pomembnejša kot izbira supa.

V isti kategoriji: