Snežne razmere Pohorje

Če pomislimo na Pohorje, bo morda glede na stečaj in težave pri upravljanju celotnega kompleksa trenutno v prvem planu res vprašanje, ali se bo stečajnemu upravitelju uspelo dogovoriti z občino Maribor in kandidatom za upravljalca ter pričeti letošnjo zimsko sezono. Sicer pa, če to vprašanje odmislimo, se je bolj upravičeno spraševati o tem, ali je vlaganje v pohorska smučišča dolgoročno sploh smotrno.pohorje
Kakšne snežne razmere Pohorje običajno ponuja, vsi vemo. Slabe zime so vse pogostejše, pozitivna bilanca je vedno znova vprašljiva, tekmovanja za Zlato lisico se prestavljajo na drugo lokacijo. Zakaj torej Mariborčani še vztrajajo?
Očiten odgovor je, da zaradi delovnih mest in dobička. Kljub temu, da žičnice povzročajo izgubo, lahko namreč na račun turizma in na račun smučišč dobro živijo drugi,. Na primer gostinci in tisti, ki pod Pohorjem ali vrh samih smučišč oddajajo apartmaje. In to ni zanemarljivo. Prav tako je poleg povezanih dejavnosti, ki zaradi turistov oziroma smučarjev prinašajo zaslužek, treba povedati, da veliko delovnih mest prinašajo tudi same žičnice – žičničarjev namreč še zdaleč ni malo. In kako lahko na to vplivajo dejanske snežne razmere?

Enostavno – glede na statistiko snežnih razmer v Sloveniji ter glede na dolgoročne napovedi okoljevarstvenikov ter meteorologov, je namreč jasno, da se pri nas dolgoročno izplača vlagati zgolj v visokogorska smučišča. To pomeni, da bi bilo bolje ponovno zagnati Kanin, kot pa vlagati v Pohorje, kjer se že sedaj nikoli ne ve, kako bo s snegom, v prihodnosti pa naj bi se vse skupaj še poslabšalo. Zaradi ogrevanja ozračja bo namreč vse pogosteje prihajalo do tega, da zaradi visokih temperatur ne bo možno izdelovati umetnega snega, kadar ne bo na voljo naravnega. To pa pomeni, da bodo smučarske sezone vse bolj nepredvidljive ter tudi vse pogosteje zelene, namesto bele. Snežne razmere enostavno ne bodo omogočale smuke, pa naj se občina, najemniki, stečajni upravitelj in zaposleni še tako trudijo, da bi se pohorska smučišča in Zlato lisico rešilo. Vse skupaj je torej bolj kot ne Sizifovo delo.
In kaj storiti, če bodo snežne razmere Pohorje res nagajale tako, koz je napovedano? Gotovo bi veljalo razmisliti o tem, v kakšno smer peljati turizem v prihodnje. Glede na to, da bo pozimi manj snežnih aktivnosti, je treba razmisliti o novih športih in dejavnostih, ki se lahko pozimi izvajajo tudi brez snega – in morda tudi stanejo manj kot vzdrževanje žičniškega sistema.

V isti kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *