6 napotkov za varno kolesarjenje

Je še kaj lepšega kot to, da se ob čudovitem vremenu odpravite na izlet s kolesom? Morda se s kolesom zapeljete tudi v službo ali po takšnih in drugačnih opravkih v mestu? V vsakem primeru morate poskrbeti za svojo varnost ter za varnost vseh udeležencev v prometu. Kolesarji imajo poleg pravic tudi svoje dolžnosti, zato vam v nadaljevanju članka predstavljamo 6 napotkov za varno kolesarjenje.

  • Poskrbite za to, da bo vaše kolo varno. To pomeni, da mora biti dobro vzdrževano in tehnično brezhibno. Opremljeno mora biti z obvezno opremo, kamor sodijo brezhibna sprednja in zadnja zavora, zvonec, ustrezno napolnjene gume, luči na sprednjem in zadnjem delu kolesa ter pravilno nastavljena višina krmila ter sedeža. Za otroke in mladino do 18. leta starosti je obvezna še kolesarska čelada.

  • Upoštevajte cestno prometne predpise. To pomeni, da morate dobro poznati vsa kolesarska pravila ter predpise. Vozite tako, da upoštevate STOP znake ter rdečo luč. Nikoli ne kolesarite v nasprotni smeri, kot je to dovoljeno. Seveda ni potrebno posebej poudariti, da pred kolesarjenjem ne pijte alkohola, saj s tem ogrožate tako sebe kot druge. Med kolesarjenjem ne uporabljajte mobilnih telefonov, ki motijo vašo pozornost.
  • Če nimate na voljo kolesarske steze, potem kolesarite v smeri prometa in čim bolj po desni. Vsako spremembo smeri ponazorite z roko. Vedno se morate zavedati okolja, v katerem vozite. Še posebej veliko pozornost namenite nevarnostim na cesti, pa naj bodo to pesek, steklo, tirnice ali kaj drugega. Nevarni so tudi parkirani avtomobili, saj lahko ljudje odprejo vrata avtomobila, ne da bi se prepričali, da lahko varno izstopijo.
  • Kaj pa varno parkiranje kolesa? Priskrbite si zares kakovostno ključavnico. Če se le da, vedno parkirajte na obljudenih in dobro osvetljenih mestih. Ključavnico vedno pritrdite na »fiksne« predmete, kot so na primer cestne luči, ograje ali stojala za kolesa. Pri tem ni odveč opozoriti, da uporabljajte le ključavnice, ki so označene s tem, da so odporne proti poškodbam z različnimi predmeti ali orodji.
  • Še posebej bodite pozorni med vožnjo v slabših vremenskih pogojih. Kadar dežuje, si ne pozabite nadeti kolesarske pelerine ali plašča, ki naj bosta živih barv ter dobro vidna. Nikoli ne kolesarite z dežnikom v roki. Izogibajte se lužam, saj se lahko v njih skrivajo različne nevarnosti.
  • Priporočamo vam, da na kolesu ne peljete težjih predmetov, saj boste s tem bistveno zmanjšali svojo stabilnost. Za manjše kose prtljage uporabite košarico, torbo za kolo in podobno.

V isti kategoriji: