Najcenejši proteini za preoblikovanje telesa

Vsi bi si želeli izgubiti kakšen kilogram maščobe in ga nadomestiti z mišicami, kar zahteva tako primerno prehrano kot tudi športno aktivnost. Ne glede na to, ali želimo shujšati več ali manj, ali smo fizično precej ali čisto nič aktivni, pa so za to potrebne beljakovine.najcenejsi-proteiniTe najlaže vnesemo v svoje telo s pomočjo športne prehrane, zato je prav gotovo na mestu vprašanje, kje se dobijo najcenejši proteini, in kako so ti kakovostni.

Zakaj so sploh potrebni proteini?

Preden pričnemo z ugotavljanjem, kje se dobijo najcenejši proteini, si poglejmo, zakaj so ti pomembni. Proteini predstavljajo, preprosto povedano, hrano za mišice. Po vadbi, pri kateri so bile mišice obremenjene, namreč omogočajo njihovo obnavljanje in rast. Nujni so seveda tudi v primeru, da želimo shujšati, saj je tudi takrat pomembno, da izgubljanje maščobe kompenziramo s povečanjem mišične mase. Zakaj? Telo brez maščob in ravno tako brez mišic je šibko in neestetsko, lahko bi rekli, da deluje shirano in »uvelo«. Mišice so nujne za lep videz, poleg tega pa nam pri izgubi maščob dejansko pomagajo – več kot imamo mišic, več kalorij telo porabi za njihovo vzdrževanje in manj jih shranjuje v obliki maščobe.

Najcenejši proteini in množica ponudnikov

Proteine lahko kupite tako v lekarni kot običajnih trgovinah, največkrat pa se seveda odločimo za prodajalne s športno prehrano, saj so tam običajno na voljo najcenejši proteini, izbira pa je največja. V vseh trgovinah boste gotovo našli proteine iz sirotke, torej v osnovi iz mleka – to so najcenejši proteini, niso pa vedno tudi najboljši oziroma primerni za vsakogar. Če mleka ne prenašate, potem se velja odločiti za tako imenovane veganske proteine, ki so izdelani iz stročnic in drugih rastlin (riž, grah, konoplja, kikiriki, celo buča), pogosto pa velja, da se raje izognimo proteinom iz soje, saj je ta gensko spremenjena.
Tudi v primeru, da nimate težav z mlekom, pa preverite tudi to, ali so najcenejši proteini dejansko tudi kakovostni. Nosijo oznako, da so organsko pridobljeni? Kolikšna je v mešanici dejansko vsebnost beljakovin in koliko je drugih hranil? Je v njih morda preveč sladkorja?
Vsekakor ne velja, da so najcenejši proteini zagotovo slabi, vendar se velja pred nakupom posvetovati s prodajalcem, šele nato pa se odločiti za naročilo. Športna prehrana se mora nenazadnje prilagoditi vašim potrebam, torej je potrebna individualna izbira glede na vaše cilje in telesne značilnosti.

V isti kategoriji: