Goji jagode in njihova uporaba

Jagode goji, ki jih marsikdo pozna tudi pod imenom volčje jagode, so postale izjemno priljubljen prigrizek vseh, ki si želijo poskrbeti za zdravje z zdravo prehrano ter predvsem z uživanjem tako imenovanih superživil. Drobne rdeče jagode, ki izvirajo iz Tibeta, za sodobne potrebe pa se intenzivno gojijo na Kitajskem, po samem okusu niso nič posebnega, saj nekoliko spominjajo na brusnice – ne gre torej za jagode, ki bi bile sladke in slastne kot navadne jagode ali maline. Rdeče jagode, ki raste na grmičevju in jih lahko brez težav zasadimo tudi na domačem vrtu, so priljubljene predvsem zato, ker vsebujejo veliko vlaknin ter tako dobro vplivajo na prebavo ter lahko pomagajo pri hujšanju, sicer pa zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov skrbijo za dober imunski sistem, pomagajo vzdrževati zdravje ožilja, uravnavajo krvni sladkor ter ščitijo jetra.

goji jagode

Recepti z goji jagodami

Goji jagode so na voljo v obliki sušenega sadja, sveže boste dobili le izjemoma (če poznate koga, ki jih ima zasajene doma ali jih imate na vrtu celo sami). Goji jagode so torej v obliki, podobni rozinam ali suhim brusnicam. To pomeni, da jih lahko kot prigrizek grizljamo same, vsekakor pa obstajajo tudi drugi načini uporabe. Kakšni?

Preberite si še naslednji članek: Uporaba konopljinih proteinov

Ena od ključnih prednosti konopljinih proteinov je ta, da vključujejo kar 20 različnih aminokislin.


Precej enostavno lahko goji jagode dodate v kosmiče, jogurt, ali pa z njimi potresete solato ali jih dodate sadni solati. Če boste nekoliko bolj pobrskali po spletu, pa boste našli še druge zanimive načine uporabe, za katere se lahko koristijo suhe ali namočene jagode:
– Goji jagode dodajte pecivom, za katera bi sicer uporabili rozine ali brusnice. Lahko jih dodate celo nadevu za potico, božičnemu kruhu s kandiranim in suhim sadjem, jih vmešate v cesarski praženec …
– Jagode goji so odlične za pripravo omake k rdečemu mesu ali svinjini – namesto brusnične pripravite goji omako.
– Z goji jagodami lahko naredite najrazličnejše nadeve za nadevano meso. Ob praznikih jih dodajte nadevu za purana ali piščanca, jih zmeljite in dodajte nadevu za mesne zavitke oziroma rulade …
– Jagode goji so odlične v presni in športni prehrani – z njimi lahko naredite odlične energijske ploščice ali kroglice.
– Goji jagode so odlične v piščančji rižoti.
– Iz jagod goji lahko naredite tudi odlično marmelado.
– Jagode goji so menda v kombinaciji s korenčkom odlične tudi v juhi.

Bodite inovativni!

Ker so goji jagode živilo, ki ne izvira iz našega dela sveta, je uporaba v kuhinji nekoliko omejena, saj domiselni recepti z njimi šele nastajajo. To seveda pomeni, da se jih lahko domislite tudi sami – bodite drzni in dodajajte goji jagode različnim jedem, pa boste hitro ugotovili, da se ne obnesejo le tam, kjer lahko nadomestijo rozine ali brusnice, temveč lahko z njimi ustvarite tudi povsem nove recepte, ki bodo marsikoga prijetno presenetili.

V isti kategoriji: