Uporaba konopljinih proteinov

Ste vedeli, da proteini konoplje od vseh veganskih virov proteinov predstavljajo najboljši rastlinski vir beljakovin? In če iščete rastlinske proteine tudi za izboljšanje svojih športnih rezultatov, so konopljini proteini odlična izbira. 

Proteini iz konoplje so skoraj popolna izbira. Pridelujejo se iz konopljinih semen. Ta je potrebno stisniti, da se izloči olje. Stiskana semena se nato posušijo ter zmeljejo. Ostanek so konopljine beljakovine oziroma proteini.

Konopljini proteini vsebujejo 20 različnih aminokislin

Ena od ključnih prednosti konopljinih proteinov je ta, da vključujejo kar 20 različnih aminokislin. Od tega je devet takšnih, ki jih naše telo ne zmore samo proizvesti. Posledično jih moramo zaužiti s primerno prehrano.

Proteini iz konoplje
Proteini iz konoplje so skoraj popolna izbira.

Znano je, da so rastlinski proteini na sploh težje prebavljivi. Pri proteinih konoplje pa je nekoliko drugače. Za to sta odgovorni sestavini edistin in albumin, ki sta lažje prebavljivi. Slednji sta pomembni tudi za ohranjanje močnega imunskega sistema. Lahka prebavljivost omogoča večji izkoristek proteinov.

Konopljini proteini vsebujejo idealno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin

Proteini konoplje se prav tako odlikujejo po idealnem razmerju omega 3 ter omega 6 maščobnih kislin. Vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki telo ščitijo pred oksidativnim stresom. Bogati so še z vitamini, vlakninami ter minerali.

Zaradi vseh omenjenih lastnosti so proteini konoplje odlična izbira za športnike. Še posebej se priporočajo za uživanje po vadbi. Razvejane aminokisline namreč dobro pripomorejo k hitrejši regeneraciji pa tudi k boljši mišični rasti. Sicer pa so tovrstni proteini lahko tudi izvrsten ter hranljiv nadomestek obroka. Priporočajo se za vse osebe, ki se borijo s prekomerno telesno težo.

Izboljšanje prebave s pomočjo konopljinih proteinov

Kot odličen čistilec črevesa deluje visoka vsebnost topnih in netopnih prehranskih vlaknin. S pomočjo konopljinih proteinov torej lahko učinkovito preprečujete zaprtje in še druge nevšečnosti povezane s prebavo.

Uživanje proteinov pripomore tudi k zmanjševanju želje po sladkem ter k vzdrževanju normalnega nivoja glukoze v krvi. To pa je zagotovo ključni podatek za vse osebe z inzulinsko rezistenco kot za tiste, ki se borite s sladkorno boleznijo oziroma z diabetesom.

Okus konopljinih proteinov

Proteini konoplje so po okusu res nekaj posebnega – naravni, oreškasti in izjemno prijetni. Takšen okus je lahko vključen v številne recepte.

Za kaj vse je lahko uporabno konopljino olje? Tega lahko uživate v svoji prehrani, prav tako se lahko uporablja za nego kože ter las. Preberite več v članku na povezavi.

Preberite si še naslednji članek: Tribulus terrestris ali navadna zobačica

Verjetno ste že kdaj slišali tudi za rastlino, ki se imenuje navadna zobačica. Mnogi jo prepoznajo tudi pod latinsko različico imena, ki se imenuje tribulus terrestris

V isti kategoriji: