Nasveti za izbiro kakovostnih sončnih očal

Poceni sončna očala vam najverjetneje ne bodo kaj dosti koristila. Slednje ste kdaj zagotovo občutili že na lastni koži. V naključni prodajalni ste na primer zagledali sila privlačna očala za sonce, ki so se vam za povrh še dobro podala na obraz. Brez večjih pomislekov ste jih kupili, kasneje pa nad njimi niste bili kaj prida navdušeni.

Pomembno je torej, da si zagotovite tudi kakovostna sončna očala, kar pa vam seveda lahko ponudi optika. K sreči je pri nas na voljo kar nekaj odličnih optik, v katerih vam odlično svetujejo izkušeni in strokovno podkovani optiki.

kakovostna in poceni sončna očala
Da bi zagotovili zaščito vaših oči, vedno iščite sončna očala, ki blokirajo 99 % ali 100 % UV žarkov. Na nekaterih oznakah bo tudi napisano “UV-absorpcija do 400 nm” ali UV400, kar je enakovredno 100-odstotni zaščiti.

Pomen barve leč pri sončnih očalih

Za vsa sončna očala je značilno, da imajo barvna stekelca, ker je njihov namen, da učinkovito zmanjšujejo svetlost in da okrepijo jasnost slike. Izbira barve leče seveda vpliva na to, koliko svetlobe lahko dosežejo vaše oči, kako dobro boste z njimi videli druge barve in seveda, kakšen bo kontrast slike, ki jo boste gledali.

Optik vas bo med drugim na primer podučil, da so rjave, sive ali zelene leče nevtralne. To pomeni, da tovrstna sončna očala zmanjšujejo svetlost in pri tem ne popačijo barv. Poskrbijo za zmanjševanje bleščanja, s tem pa tudi za razbremenitev oči.

Zaščitna očala nosite lahko preko običajnih očal. Še bolj praktično za vaše potrebe pa je, da kupite zaščitna očala z dioptrijo, da vam ne bo treba nositi dvojnih očal.

Za sončna očala so na voljo tudi tako imenovane polarizirane leče. Te so za vas priporočljiva izbira, če denimo uživate v vodnih športih ali pa imate zelo občutljive oči na bleščanje. Kadar se svetloba odbija od ravnih površin, se valovi svetlobe razporedijo v horizontalne vzorce in tako povzročajo močno bleščanje. V polariziranih lečah pa filtri te valove blokirajo in na takšen način zmanjšujejo bleščanje ter naprezanje oči.

V isti kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *