So vaši kuhinjski stoli potrebni prenove ali menjave?

Ko ste opremljali svoj dom, ste imeli ob nakupu pohištva gotovo v mislih, da bo to uporabno dolgo množico let. Seveda pa ima vsaka stvar omejeno življenjsko dobo, in bolj kot jo uporabljamo, bolj se izrablja ter nazadnje morda celo uniči. Pri pohištvu velja računati na to, da bodo med prvimi potrebni zamenjave ali obnove kuhinjski stoli, saj te uporabljamo vsak dan oziroma celo večkrat na dan. Če so narejeni iz lesa, potem se obraba morebiti celo ne bo poznala tako hitro, kajti les je sicer mehak, a trpežen material.

Če imate tako kot večina tistih, ki so svoj dom opremili v zadnjih desetih ali petnajstih letih, stole ob jedilni mizi oblečene v tekstilno usnje ali skaj, pa je velika možnost, da so sedaj že precej neprijetnega videza. Umetno usnje namreč razpoka, se lušči, zgornji sloj se loči od spodnjega in se zmečka, gotovo so na njem že tudi razne praske. Kaj lahko naredite?

Kuhinjski stoli se lahko enostavno »oblečejo«

V mnogih restavracijah, kjer prihaja do obrabe stolov še hitreje, so na stole v jedilnicah namestili »srajčke« iz tekstila – enostavne prevleke, ki stol zaščitijo, se brez težave snamejo in operejo, poleg tega pa dajejo še nekoliko bolj razkošen videz (pravzaprav za kakšne bolj svečane priložnosti na prevleke dodajo tudi pentlje ali cvetje). Enako možnost nam nudijo tudi kuhinjski stoli – pohištvo Volino, ki jih imamo doma.

Prevleke lahko zašijete sami, potrebujete le dovolj trpežno oziroma tapetniško blago, lahko jih daste po meri izdelati šivilji, ali pa pobrskate po trgovinah s pohištvom in dodatki za dom, kjer jih enostavno kupite. Če se odločite za izdelavo, je prednost predvsem v tem, da lahko poljubno izberete barvo in tudi vzorec prevleke, torej lahko poskrbite za bolj zanimiv videz, medtem ko boste v trgovini našli večinoma zgolj prevleke v temno rjavi in umazani beli (bež) barvi.

Zamenjava za novo

Ste ugotovili, da pri vaših stolih ni uničen zgolj mehki del, temveč so ti očitno nekoliko slabše kakovosti in tudi ogrodje ni več takšno, kot bi moralo biti? Za prvo silo je dovolj, da ponovno zategnete vijake, sicer pa je najbolje, da se stari kuhinjski stoli nadomestijo z novimi. Ti so danes na voljo po precej ugodnih cenah, a če boste kupovali poceni, velja vedeti, da vas čez desetletje čaka isto delo – tudi novi stoli bodo dotrajani. Bolje je torej odšteti nekaj več in poskrbeti, da so kuhinjski stoli iz dobrih materialov ter skrbno izdelani, pa bo njihova življenjska doba daljša.

V isti kategoriji: