Nakup hiše ali gradnja nove?

Z možem sva si vedno želela, da bi nekoč sezidala svojo hišo. Čisto svojo, tako, da bi nama bila res popolnoma všeč. A zataknilo se je že pri iskanju ustrezne parcele, saj je sanjsko parcelo v Ljubljani težko najti. Bolj ko greš na obrobje, lažje najdeš lepo gradbeno parcelo, a kaj, ko se moraš potem vsak dan voziti kakšnih 40 minut na delo v center Ljubljane, česar pa si res nisva želela. Želela sva hišo čim bližje lokaciji najine službe in edini način, da jo dobiva, je bil, da kupiva starejšo hišo, jo podreva in na parceli sezidava novo.

Vendar pa sva, ko sva po spletu iskala ključne besede hiša Ljubljana, ugotovila, da lahko kupiva tudi hišo, ki bo skoraj najina sanjska ter se vanjo vseliva kar takoj, ne da bi jo morala preše zgraditi.

Iskanje hiše v Ljubljani

Kot že rečeno, sva prenehala iskati parcele in začela v Google vsak dan vpisovati besede hiša Ljubljana, saj sva hotela kupiti že zgrajeno hišo. Ko sva prvič uporabila iskalni termin hiša Ljubljana, sva imela v mislih starejše, razpadajoče in slabo vzdrževane hiše, ki se prodajajo relativno poceni, saj se lastniki zavedajo, da jih kupci želijo le zaradi gradbene parcele. Tudi takšnih hiš v ponudbi ni toliko, kot sva si mislila, zato pa sva kmalu ugotovila, da lahko s pomočjo ključnih besed hiša Ljubljana na spletu najdeva številne zelo lepe hiše. Vsak dan sva si jih ogledovala in ogledovala …

Ljubljana seveda ni bila edina, ki nama je padla na misel. Iskala sva tudi po Kranju, Kamniku, v Litiji in drugih krajih v bližini, a hitro ugotovila, da nama bodo potni stroški v nekaj letih pojedli tisto nekaj malega, kar bi privarčevala pri nakupu. Da o izgubljenem času na poti ne govorim. Nekaj časa sva se celo poigravala z mislijo, da bi odšla v tujino. Morda na Dunaj ali v Trst? Spraševala sva se kakšna je prodaja stanovanj v Zagrebu in iskala tudi tam, pa vendar je domači kraj vedno znova pretehtal. Tu so naše korenine, tu so naše družine in nobena slava ali denar tega ne odtehtata. Nadaljujeva torej z iskanjem hiše v naši deželi.

Katera med njimi je sanjska hiša?

Med pregledovanjem ponudbe hiš, ki sva jih našla na spletu s pomočjo iskalnega termina hiša Ljubljana, sva ugotovila, da nakup že zgrajene hiše sploh ni slaba ideja. Res je sicer, da sva si želela graditi hišo sama, a sva vedela, da to potegne za sabo tudi čakanje na gradbeno dovoljenje, pa tudi na to, da se v hišo po enem, dveh, treh ali petih letih gradnje enkrat končno vseliš. Če kupiš že zgrajeno hišo, pa se lahko vseliš takoj, kar je očitna prednost.

Prav zato se nama je zdel nakup že zgrajene hiše vedno bolj privlačna opcija. Sploh zato, ker se v Ljubljani prodaja tudi veliko novogradenj, to je le nekaj let starih hiš, ki so zelo lepe in funkcionalne. Marsikatera med njimi je imela vse tisto, kar sva si želela sama, na koncu pa sva kupila tisto, pri kateri nama je bila najbolj všeč lokacija.

Če boste hišo sami gradili vam bo voziček za orodje, o katerem pišemo v članku, prišel zelo prav.

V isti kategoriji: