Urejanje okolice hiše – celovita ureditev prihrani čas in denar

Odlično bi bilo, če bi se urejanje okolice hiše končalo hkratno z gradnjo hiše. Ko bi se torej vselili, na parceli ne bi bilo niti sledu o gradbišču. Takšna odločitev je vsekakor mogoča, vendar pa se večina investitorjev odloči za celovito ureditev v daljših časovnih presledkih. Ne glede na to, pa je za vsak začetek nujno potreben dober pa tudi povsem realen načrt. Skrbno je treba namreč zasnovati smiselne povezave hiše ter okolice. Le tako dom lahko tudi organsko raste. Gibanje po prostoru pa bo prijetno in logično.

Urejanje okolice za novogradnjo praviloma pušča proste roke. Pri prenavljanju okolice starejše hiše pa so logično možnosti nekoliko bolj omejene. A tudi ne glede na to, vedno obstaja prostor za izboljšave. 

Pred celovito ureditvijo okolice je potrebno narediti skrbno zastavljeni načrt, na podlagi katerega se potem izvajajo opravila na vseh ravneh.

Ključna prednost celovite ureditve

Ena od ključnih prednosti celovite ureditve doma in njegove okolice je, da se lahko na podlagi skrbno zastavljenega načrta načrtuje potek in vrstni red opravil na vseh ravneh. Za urejanje okolice hiše se lahko vnaprej predvidi vse izkope, načrtuje zbiralnike vode, električna napeljava za osvetlitev vrta, talno gretje na parkiriščih. S tem se na odličen način lahko izognemo dodatnemu delu pa tudi podvajanju stroškov.

Vsekakor pa se vsega še zdaleč ne da predvideti vnaprej. Kljub temu pa lahko večino napeljav predvidimo že v samem načrtu. Seveda pa nas tudi kasnejše spremembe, če jih izvedemo, lahko stanejo nekaj denarja. Po drugi strani pa ravno toliko lahko na primer prihranimo z zbiranjem kapnice. Deževnica namreč zastonj pada z neba.

Preberite si še naslednji članek: Se nakup brunarice izplača?

Brunarice so tako priljubljena izbira zaradi svoje preproste elegance, trajnosti in povezave z naravo, kar jih naredi idealno izbiro za tiste, ki si želijo pobegniti od vsakodnevnega vrveža mestnega življenja.

Pri urejanju okolice hiše je skorajda vedno nujna pomoč strokovnjakov

Seveda je lahko urejanje okolice hiše izvedeno v naši lastni režiji. Zavedati pa se je treba, da imajo investitorji že neko predstavo o tem, kar si želijo, nimajo pa izkušenj z izvedbo ter oblikovanjem. Posledično se rado zgodi, da v določeni fazi ne vedo, kako naprej. Med zbiranjem idej se je najbolje posvetovati s strokovnjakom.

Velik del manj zahtevnih opravil pri urejanju okolice hiše je torej marsikdo sposoben izvesti kar sam. Izvedba različnih priključkov – vodovod, elektrika, plin itd. – pa naj bo raje prepuščena strokovnjakom. Povsem enako velja za vgradnjo tehnoloških naprav.

V isti kategoriji: