Prednosti namakalnega sistema za naš travnik

Zdravo travo lahko prepoznamo po različnih lastnostih

Vsak lastnik travnika se zaveda, da je sama trava potrebna občasne oskrbe. Tako je košnja trave zelo pomembna, saj zmanjša možnost nastanka bolezni, kot tudi rasti nezaželenega plevela. Pri tem pa je tudi pomembna količina voda, ki jo zagotovimo naši travi. Na srečo lahko zdrav travnik hitro prepoznamo po različnih znakih. Tako lahko tudi hitro opazimo možne težave. Pokazatelji zdravja pa so:

Košnja trave je zelo pomembna, saj zmanjša možnost nastanka bolezni
  • Brez mrtvih in manjkajočih predelov trave
  • Trava se hitro povrne v pokončni položaj, ko hodimo po njej ali jo drugače obremenimo s težo
  • Bogata zelena barva, ki ohranja svojo doslednost
  • Po košnji trave ima travnik še vedno močno gostoto

V večini primerov se težave pokažejo takrat, ko preveč ali premalo zalivamo svoje zelene površine. Tako se odpre možnost za razvoj različnih bolezni, kar privede do slabše kvalitete zemlje in drugih težav.

Preberite naslednji članek: Urejanje okolice hiše – celovita ureditev prihrani čas in denar

Na ceno urejanja okolice hiše to vpliva precej dejavnikov. Odvisno je od želja stranke, same idejne zasnove, programa, ki bo v vrtu, izbora materialov – različne kvalitete pogojujejo različne cene – in ne nazadnje finančne zmožnosti. 

Ekonomično vzdrževanja travnika

Namakalni sistemi za travo imajo velik in občuten vpliv na znižanje mesečnih stroškov. Temu je tako, saj so narejeni, da prihranijo največ vode, kolikor je mogoče. Tako bomo prihranili veliko stroškov, ki bi jih drugače morali plačati, ker ročno zalivamo z vodo. Res je, da je ročno zalivanje tudi učinkovito, vendar je zelo težko enakomerno razpodeliti vodo po različnih delih našega travnika. Pri tem pa izgubljamo čas in porabimo veliko več vode, kot bi jo z namakalnim sistemom.

Namakalni sistem za zalivanje trave lahko nastavimo po svojih željah. Tako lahko kompenziramo za čas v letu, trenutno vreme in tudi našo odsotnost od doma. Zalivanje lahko tudi nastavimo na določen čas v dnevu, ter tudi nastavimo dolžino oziroma trajanje zalivanja. To pa nam bo olajšalo košnjo trave, saj bomo nadzirali rast samega travnika.

V isti kategoriji: