»Sacco«

Izvor sedalne vreče lahko sledimo v leto 1969, ko so jo prvič predstavili njeni oblikovalci Piero Gatti, Cesare Paolini in Franco Teodoro, izdelovati pa jih je začelo italijansko podjetje Zanotta.Sedalne vreče Takrat so sedalne vreče postale tudi globalno priznan kos pohištva. Samemu razvoju sedalne vreče kot pohištva naj bi botrovalo čisto naključje. Njeni oblikovalci naj bi opazili, da zaposleni v tovarni za sedenje med premori uporabljajo vreče, ki jih predhodno napolnijo s stiroporjem. Prvotna sedalna vreča se je imenovala »Sacco«. Imela je obliko hruške in je bila seveda polnjena z delci stiroporja. Tako sedalno vrečo, s takim polnilom, je mogoče kupiti tudi dandanes.

Materiali in sedalne vreče

Vreče za sedenje je mogoče izdelati iz najrazličnejših vrst materialov, vkljčno z usnjem, semišem, umetnim krznom ipd. Sedalne vreče iz poliestra so npr. vodoodporne in jih je mirno mogoče uporabljati tudi na prostem. Sedalne vreče velikanke pa je mogoče uporabljati tudi kot alternativo za sedežno garnituro ali kavč. Te vreče navadno navdušujejo uporabnike s svojo ultra prilagodljivostjo in zanimivimi barvnimi vzorci. Notranji oblikovalci pa jih pogosto umestijo v prostor kot centralni kos, ki povečuje občutek sproščenosti in udobja, hkrati pa prostor razgiba in popestri ter istočasno poskrbi za barvno presenečenje.

Prodaja in tipi sedalnih vreč

Tipi sedalnih vreč, ki jih je mogoče kupiti na trgu, zajemajo vse od klasičnih sedalnih vreč, vključno z otroškimi vrečami. Obsajajo pa tudi terapevtske sedalne vreče, ki na primer pomagajo otrokom, ki trpijo zaradi kolike. Pozitivne učinke pa naj bi imele tudi pri otrokih, ki kažejo znake plagiocefalije. Kljub vsem poizitivnim navedbam, naj kot zanimivost navedem, da je bilo 22. avgusta 2014 vpoklicanih 2,2 milijona sedalnih vreč, ker so bile te krive za smrtni primer dveh otrok. Slednja naj bi se zaradi posebnega penastega polnila v sedalni vreči zadušila.
Kljub temu popularnost sedalnih vreč ne upada.
Sedalna vreča se je tako pridružila standarnim kosom pohištva, ki so na trgu prisotne že zelo dolgo in se po osnovi malo spreminjajo. Razen vzorcev in najrazličnejših zanimivih oblik, ki se jih da pričarati zaradi njihove prilagodljivosti, so ostale sedalne vreče zelo podobne svojih prvim različicam. Njeni oblikovalci Piero Gatti, Cesare Paolini in Franco Teodoro si leta 1969 gotovo niso mislili, da so izdelali standarden kos pohištva.

https://www.youtube.com/watch?v=03NYjbdWjmk

V isti kategoriji: