Štirje jasni znaki za menjavo motornega olja

Pogosto prelagamo vzdrževanje avtomobila na kasnejši čas. Največkrat odlašamo z menjavo olja, saj menimo, da je še dovolj časa. Preventivno raje prenehajte z odlašanjem vzdrževanja in ga zamenjajte. Zamenjate ga lahko sami ali pa avtomobil odpeljete do mehanika. V kolikor se boste sami lotili menjave, morate prepoznati jasne kazalce, kdaj je pravi čas za to.

Spremenjena struktura in barva

Motorna olja so različnih blagovnih znamk in cenovnih razredov. Nov izdelek je svetlo rjave medene barve in je zelo tekoč. Po nekaj tedenski uporabi, bo sicer spremenil barvo, vendar mora ostati lepo tekoč. V primeru, da bo po enem letu ali še prej, postal črne barve in bolj gost, ga morate nujno zamenjati. Oljni filter se zaradi starega maziva zapaca in zamaši, kar pomeni, da lahko poškoduje tudi motor.

Avtomobil je glasnejši, kot ponavadi

Motorna olja imajo primarno nalogo, da podmažejo motor. Brez lubrikacije, se začno posamezni deli trdno drgniti med sabo. Posledično pride do obrabe in poškodb motorja. V kolikor se avtomobil oglaša veliko glasneje, kot ponavadi, preberite nivo in stanje olja.

Pozabili ste, kdaj ste nazadnje menjali olje

Velika težava se pojavi tudi ob nakupu rabljenega vozila ali v primeru, da ste pozabili, kdaj ste nazadnje menjali olje. Poleg vzdrževanja dovolj visokega nivoja je pomembno tudi, da skrbite za redno menjavo. Če se ne spomnite, kdaj ste ga menjali nazadnje, to storite čim prej, da preprečite poškodbe motornih delov. V primeru, da nivo maziva konstantno niha, morate nujno zamenjati tako njega, kot tudi filter.

Gori vam lučka za okvaro motorja

V kolikor se vam je med vožnjo na armaturi pojavila lučka za okvaro motorja ali lučka za pomanjkanje olja, razmislite o menjavi olja. Novejši modeli avtomobilov imajo posebne merilnike nivoja maziv. V primeru pomanjkanja, vas pravočasno opozorijo, da ukrepate. Starejši modeli avtomobilov te funkcije nimajo., saj jo nadomešča lučka za okvaro motorja.

V isti kategoriji: