Poskrbimo za svoje vozilo z zamenjavo olja

Današnja vozila uporabljajo veliko elektronike, ki je dokaj kompleksna. Poleg tega pa so vsi sestavni deli motorja, podvozja in karoserije narejeni z izjemno natančnostjo. Tako je naš avtomobil izredno napreden stroj, ki zahteva redno oskrbo. Dejstvo je, da za vse ne moremo poskrbeti sami, vendar pa se lahko posvetimo ključnim stvarem, kot je menjava motornega olja za avtomobil. S tem omogočimo našemu avtu daljšo življenjsko dobo in boljšo učinkovitost delovanja. Kvalitetno olje zaščiti naš motor in njegove sestavne dele pred raznimi mehanskimi poškodbami.

Ključna sestavina za dobro delujoč motor

Motorno olje za avtomobil je ključna sestavina za dobro delujoče vozilo. Ima mnogo prednosti in lastnosti, ki zagotavljajo zdravje vseh mehanskih komponent. To je tudi razlog, da vedno opravimo zamenjavo s kvalitetnim nadomestkom.

Motorno olje za avtomobil MOTUL
Motorno olje za avtomobil MOTUL 6100 Synergie+

Visoko-kvalitetno olje bo tako imelo sledeče pozitivne učinke na naš motor:

 • Zmanjšanje trenja mehanskih komponent
 • Mazivnost notranjih delov
 • Zmanjšanje obrabe komponent 
 • Ohranjanje primerne temperature med delovanjem 

Vedno je pomembno, da pri menjavi olja zamenjamo tudi sam filter. Slabo delujoč filter za olje bo otežil delovanje motorja, kar se bo poznalo pri slabših pospeških, večjem izpustu emisij in drugih neželenih simptomih.

Zaščita mehanskih delov motorja 

Ena izmed najbolj pomembnih nalog motornega olja za avtomobil je ta, da nudi mazivnost. Tako vse mehanske komponente v motorju delujejo bolj gladko ter se manj obrabljajo. Olje ustvari tanek sloj zaščite med premikajočimi deli, kot so bati, odmična gred, ročična gred ipd. Tako med delovanjem ne prihaja do trenja in izrabe omenjenih komponent.

Video: Izbira pravilnega motornega olja je ključnega pomena za življenjsko dobo motorja

Poleg tega pa dobro olje tudi preprečuje korozijo v motorju. To v večini primerov povzroči nabiranje vlage v njegovih ključnih delih. Olje pa prepreči vlagi, da bi povzročila korozijo, saj zavaruje kovinske površine vseh notranjih komponent motorja. To je tudi eden izmed glavnih razlogov, da se prepričamo, če naše vozilo uporablja kvalitetno olje med delovanjem.

Preprečimo poškodbe motorja

Že predolgo čakamo z menjavo motornega olja za naš avtomobil, se zgodijo sledeče stvari:

 1. Med premikanjem mehanskih delov se prične ustvarjati trenje
 2. Trenje med notranjimi deli motorja je vedno bolj prisotno
 3. Motor se prične pregrevati
 4. Preostanek olja v motorju se prične razgrajevati

Vsi zgoraj našteti simptomi slabega ali pomanjkljivega motornega olja za avto so izredno škodljivi. Vozilo v takem stanju ni dobro naprej uporabljati. Temu je tako, saj bodo zelo verjetno potrebna draga popravila, da usposobimo motor v dobro stanje.

Med vožnjo olje izgoreva

Malo voznikov se zaveda, da med vsako vožnjo motorno olje avtomobila počasi izgoreva. Temu je tako, saj deluje pod velikim pritiskom vročine in mehanskih delov. Tako, če nalijemo v vozilo 4 litre olja, ga bomo po nekaj tisoč kilometrih imeli veliko manj. Poleg tega pa se sčasoma v motorju nabirajo obloge, ki lahko tudi vsebujejo kovinske delce in drugo nesnago. Sveže olje pa deluje kot čistilo, ki očisti naš motor, mu nudi mazivnost, ga varuje pred vlago ipd. To pa nam omogoči, da naše vozilo:

 • Porabi manj goriva med vožnjo
 • Ustvari manj izpušnih emisij
 • Deluje pri primerni temperaturi

Na spletni strani www.withcar.si lahko kupimo odlična motorna olja za vozila vseh vrst. Na spletni strani je v ponudbi tudi mnogo različnih nadomestnih delov za osebna in industrijska vozila.

Cerada za avto proti toči bo poskrbela za vrhunsko zaščito, posledično pa tudi za daljšo življenjsko dobo. Več o tem pa si preberite s klikom na povezavo.

V isti kategoriji: