Moderna tehnologija za boljšo zavorno moč avtomobila

ABS sistem poskrbi za krajšo zavorno razdaljo

Vsak proizvajalec avtomobilov se vsakič ponovno sreča z izzivom zagotavljanja najkrajše zavorne razdalje pri svojih avtomobilih. Tukaj igrajo vlogo različne lastnosti vozila, kot so njegova teža, medosna razdalja, kvaliteta gume na kolesih ipd. Najbolj pomembno pa je, da se prepreči, da bi se med zaviranjem kolesa popolnoma ustavila. To pa prepreči ABS senzor, ki je del sistema za nadzorovanje oprijema vozila v različnih okoliščinah. Ko sistem zazna, da naše vozilo izgublja oprijem med zaviranjem pošlje ukaz v računalnik v našem vozilu ali ESP enoto. Ta pa prične delno nadzorovati hitrost koles, kar stabilizira avtomobil.

Avtomobilske gume
Avtomobilske gume predstavljajo edini stik, ki ga ima naš avtomobil s cestiščem.

ABS senzor se nahaja pri pestah vozila

Glavna naloga senzorja ABS je merjenje rotacijske hitrosti gum oziroma koles. Te podatke pa pridobiva v obliki impulzov napetosti. Hitreje, kot se obrača kolo, hitreje se impulzi napetosti sprožajo in potujejo v ABS enoto. Ta enota pa računa hitrost vrtenja koles, ko vozimo avtomobil. Če računalnik zazna, da se eno ali več koles ustavilo, sprosti hidravlični pritisk zavor v kratkih presledkih. To pa omogoča, da se kolesa vrtijo in ne drsijo po podlagi. 

Kvalitetne gume so pomembne pri pospeševanju in zaviranju vozila

Avtomobilske gume predstavljajo edini stik, ki ga ima naš avtomobil s cestiščem. To je tudi razlog, da so pospeški, zaviralna pot in stabilnost v veliki meri odvisni od kakovosti naših gum. Te se izrabijo z uporabo, kar močno zmanjša in omeji prej omenjene lastnosti našega vozila. Njihova povprečna življenjska doba je nekje od 100.000 – 150.000 kilometrov. V realnem svetu je lahko to število tudi višja ali nižje; veliko je odvisno od našega načina vožnje, podlaga po kateri vozimo, teže vozila ipd.

V isti kategoriji: