Vse, česar morda niste vedeli o kurkumi

Kurkuma je poznana skorajda vsem in velika verjetnost je, da jo v jedeh uporabljate tudi sami. Na voljo je v prahu, kot prehransko dopolnilo pa tudi v kapsulah.

Številni med vami veste, da je kurkuma izjemno zdrava, saj vključuje sestavine, ki dobro vplivajo ne samo na naše zdravje, temveč tudi na počutje. Večina jo povezuje z lastnostjo, da preprečuje vnetja v telesu.

Drugo poimenovanje za kurkumo

Verjetno pa o kurkumi ne veste, da so jo v srednjem veku poimenovali indijski žafran. Samo ime rumena začimba pa seveda označuje eno od uporab kurkume. To je njeno barvilo, ki pa ni topljivo v vodi, ampak v masti ali pa v alkoholu.

Pri nas je kurkuma na voljo v bolje založenih trgovinah. Našli jo boste na policah z drugimi začimbami ali pa v nekaterih specializiranih prodajalnah s prehranskimi dopolnili.

Kakšen okus ima kurkuma?

Kar se tiče okusa, je kurkuma blago pikantna, morda nekoliko grenka, jedka. Nekateri njen okus označujejo kot mešanico med pomarančo in ingverjem. Vsebuje veliko koristnih snovi, na primer vitamin B6, mangan, železo, kalij, vlaknine.

Kakšen je okus kurkume? Kurkuma je začimba, ki v vašo kuhinjo prinaša več kot le barvo. V tem informativnem videoposnetku bomo spoznali edinstven okus kurkume in kako lahko spremeni vaše jedi.

Kurkuma se uporablja v tradicionalni indijski pa tudi kitajski medicini. Najprej so jo uporabljali kot zdravilo proti vnetju. Rumeno oranžno barvilo v njej pa je kurkumin. Slednje je njena ključna zdravilna učinkovina.

Pomembna rešiteljica za vaša jetra

Kurkuma torej ponuja številne rešitve, ki so povezane z našim zdravjem. Med drugim skrbi za čiščenje naše krvi, za čiščenje prebavil. Prav tako pomaga pri težavah z žolčnikom in jetri. Vsebuje kurkumin, ki deluje kot stimulant za jetra in žolčnik.

Prav tako kurkuma ščiti naša jetra proti strupom in kemikalijami. Lahko je izjemno dobra učinkovita pri izboljšanju izločanja zaščitnih snovi v želodcu.

Na kakšen način naj bi se kurkuma uživala?

V naši kuhinji je kurkuma zagotovo zelo dobrodošla začimba. Strokovnjaki priporočajo, da se na dan lahko užije ena polna žlička. To je približno 4 grame kurkume.

kurkuma v kariju
Skupaj s koriandrom in kumino daje kurkuma indijskim jedem, kot so curry, dhal in pilav, značilen okus po curryju. Kurkuma se uporablja tudi v maroški in bližnjevzhodni hrani za dodajanje okusa in barve enolončnicam, pilavom in juham.

Na Vzhodu lahko kupite cele korenine kurkume. Če jo zmeljete, skorajda ne izgubi arome. Njen prašek je zelo prijetnega okusa. Žarečo rumeno barvo kurkuma daje začimbni mešanici, ki se imenuje kari. Z njo lahko na primer začinite riž, slaščice, maslo in še druga živila.

V isti kategoriji: