Precizna tehtnica nam omogoča natančno tehtanje čebelnjaka

Čebelarji imajo že od antičnih časov težave z določanjem natančne teže čebeljih kolonij. To težave so reševali na različne načine. Nikoli pa niso dosegli željenih rezultatov, saj so morali veliko prepustiti ugibanju. Dandanes pa se lahko zanesemo na natančne rezultate precizne tehtnice. Ta do miligrama izmeri dejansko težo naših čebelnjakov. S temi podatki pa lahko hitro zadovoljimo osnovne potrebe naših čebel, kot tudi izmerimo njihovo uspešnost pridobivanja medu. Tehtnica pa nam tudi omogoča vpogled v natančne meritve na našem pametnem telefonu ali računalniku.

Teža čebelnjaka lahko močno niha skozi leto

Čebelnjak je življenjski prostor za čebele. To je tudi razlog, da prihaja do velikih sprememb v njegovi teži skozi leto. Vsaka čebela delavka živi približno od 5 do 6 tednov. Tako čebele dokaj hitro poginejo, kar tudi vpliva na težo. Obenem pa se na vrhuncu sezone hitro v njem nabere veliko medu. Vse povzroči hitra in občutna nihanja teže. S precizno tehtnico pa lahko opazimo tudi najmanjše spremembe teže čebelnjaka. Za same spremembe so lahko zadolženi številni notranji in zunanji dejavniki, kot so:

  • Število čebel
  • Količina nabranega medu
  • Čebelji rop
  • Bolezni čebel
  • Začetek ali konec sezone nabiranja medu

Zakaj je pomembna količina meda v panju?

Vsaka čebela živi za pridelavo medu in opraševanje poljedelskih in drugih rastlin. To je njihov glavni in edini cilj. Obenem pa je to tudi razlog, zakaj so tako uspešne pri svojem delu. Vsaka delavka lahko v svojem življenju pridela le 1/12 čajne žlice medu. Tako je to za čebele izredno dragocen nektar, ki ga bodo branile s svojim življenjem. Potrebujejo ga za prezimovanje, kot tudi redno hranjenje. Med pa skladiščijo v samem čebelnjaku. Če tega primanjkuje, lahko naše kolonije izgubijo veliko delavk, saj med zimo ne hodijo iz čebelnjaka. Zanašati se morajo na zalogo medu, ki so ga pridelale skozi pomlad, poletje in jesen.

Čebelarska tehtnica pa nam omogoča zelo natančno spremljanje zaloge meda skozi vse leto. S tem se izognemo možnemu pomankanju. Naše čebele lahko nahranimo z nektarjem, če zaloge meda pričnejo hitro pojenjati. Tako rešimo svoje kolonije ter jih pripravimo na preživljanje zimskih mesecev.

Izmerimo vrhunec pridelovalne sezone medu

Vsaka izmed kolonij čebel doseže vrhunec pridelave medu. To je čas, ko so čebele zelo produktivne in pridelajo veliko večjo količino medu, kot sicer. V tem primeru pa je dobro, če s čebelarsko tehtnico izmerimo vsoto celotnega pridelka. Sama tehtnica lahko tudi zabeleži točen datum meritve. Vsi ti podatki pa nam bodo pomagali razumeti najbolj uspešne in tudi manj uspešne kolonije. Tako pa bomo lahko optimizirali življenjske pogoje naših čebel za bolj uspešno delovanje.

Preberite si še naslednji članek: Prednosti namakalnega sistema za naš travnik

Namakalni sistemi za travo imajo velik in občuten vpliv na znižanje mesečnih stroškov. 

V isti kategoriji: