Plinski žar – zmagovalec vseh piknikov

Končno je spet tu sezona piknikov! Tako vsaj pravijo moji prijatelji, ki še vedno prisegajo na žar na oglje. Zame je od lanskega leta dalje plinski žar absolutni zmagovalec piknika. To pomeni, da smo z družino tudi pozimi lahko uživali v na žaru pečenih čevapčičih. Z njim namreč sezona žara traja kar celo leto, kar se mi zdi super. Sezona piknikov se za našo družino torej nikoli ne konča, saj celo leto lahko uživamo v peki na žaru.

Enostaven za uporabo

Tudi sam sem bil malo skeptičen, ko sem se odločal za plinski žar. Ampak lahko rečem, da je vreden vsakega denarja. Vedno sem oboževal piknike, saj ni boljšega od sveže pečenega mesa na žaru. Ampak priznam, da je bila sama priprava hrane zame čisto zmerja cela muka. V njej res nisem užival. Enourno kurjenje ognja in razgrevanje oglja in nato cmarjenje pod žgočim soncem zraven razbeljenega oglja in čakanje, da se hrana počasi speče. In na koncu še vse pospravljanje! Že samo ob misli na to me strese groza.

Plinski žar pa je zakon. Preprosto obrneš gumb, nastaviš termostat in počakaš par minut, da se segreje, na žar položiš meso in počakaš, da se speče. To je to! Na koncu počakaš, da se žar shladi, malo podrgneš ploščo, zapreš pokrov in uživaš v preostanku dneva in vsem dodatnem času, ki ti ga ni treba porabiti za priprave in čiščenje. In uporabljaš ga lahko čez celo leto! Nekako tako, kot da bi kuhal na štedilniku, samo da ima hrana boljši okus in da ti ni treba stati za štedilnikom, ampak stojiš za žarom, kar je vedno veliko bolj zabavno.

Dimljenje

Ko smo že ravno pri okusu – nekateri prijatelji so me svarili, da plinski žar nikoli ne more dati mesu enakega edinstvenega okusa, kot žar na oglje. Priznam, tudi mene je malo skrbelo, če bo okus res pravi. Malo sem pobrskal po spletu in našel napotke, kako poteka dimljenje na plinskem žaru. Skrivnost je v izbiri pravih sekancev iz različnih vrst lesa, ki jih namočim v zeliščni čaj. Tako dimljeno meso ima na koncu neverjeten okus. Za prste obliznit! Plinski žar je super!

V isti kategoriji: