Očala so lahko modni in funkcionalni dodatek

Vid je morda naš najbolj pomembni čut. Potrebujemo ga za učenje, igranje in opazovanje sveta. Sčasoma pa se v življenju skoraj vsakega človeka pojavi trenutek, ko bo potreboval očala za izboljšanje svojega vida. Za to je pogosto zadolžen naravni pojav z imenom makularna degeneracija, ki se pojavi po 40. letu starosti. V nekaterih primerih pa moramo nositi očala, da odpravimo napake oblike naših oči, ki nam lahko povzročajo kratkovidnost, daljnovidnost ipd. V vsakem primeru je njihova nošnja pomembna, saj nam močno dvigne kakovost življenja. Obenem pa so lahko tudi stilski dodatek, ki izboljša izgled naše celotne oprave.

Korekcijska očala izboljšajo kakovost našega vida

Človeški vid je izredno dragocen, vendar občutljiv čut. Vsak dan ga uporabljamo kot nekaj samoumevnega, vendar je dobro, če zaščitimo oči pred soncem s sončnimi očali in drugimi dodatki. Nekateri ljudje pa potrebujejo korekcijska očala, saj imajo prirojene napake oči. Pogosto se zgodi, da ljudje po določeni starosti izkusijo makularno degeneracijo. To je naravno staranje oči, kjer posameznik težje vidi majhne črke in druge predmete, kar mu oteži branje ter razna opravila. V vsakem primeru nam očala s primernimi lečami oziroma stekli povrnejo velik del vida, kar nam močno olajša življenje.

V nekaterih primerih pa moramo nositi očala, da odpravimo napake oblike naših oči, ki nam lahko povzročajo kratkovidnost, daljnovidnost ipd.

Sončna očala z dioptrijo 

Nekatere dejavnost v življenju nam očala lahko otežijo. Ena izmed teh dejavnosti je uživanje na plaži in sprehajanje po mestu v poletnih dneh. Ker nam ne nudijo zaščite, so lahko moteča, saj nam odboji sončnih žarkov, veter in drugi elementi neprenehoma motijo vid. Za ta namen obstajajo sončna očala z dioptrijo, ki se podobna navadnim očalom. Uporabljajo napredne steklene leče, ki so prilagojene za odpravo napak v našem vidu. Obenem pa so leče zatemnjene, saj tako varujejo naše oči pred UV žarki in močno sončno svetlobo. Nekateri okvirji sočnih očal so narejeni tako, da naše oči varujejo pred vetrom. To je izredno priročno, če se naše oči hitro razdražijo in nam povzročijo nelagodje.

Napredna očala s progresivnimi lečami

Vedno bolj popularna so progresivna očala, ki uporabljajo napredne več-namenske leče. Narejena so tako, da uporabniku omogočajo pogled na bližnje, oddaljene in vmesne razdalje. Pri tem ni potrebe po menjavi leč ali uporabi dodatkov. Dioptrija v obeh steklih je ločena z mejami oziroma prehodi od polja za pogled na daleč, do polja za pogled na blizu. Ker so premiki med različnimi dioptrijami počasni, ne bomo izkušali bolečine v očeh, glavobolov, vrtoglavice in drugih neželenih simptomov pri uporabi očal.

Pokažimo svoj osebni stil z očali

Današnja očala nam omogočajo, da si do velike meri z njimi izboljšamo svoj izgled oziroma opravo. Izbiramo lahko med številnimi okvirji, ki so bolj moderni, staromodni, trendovski ipd. Tako bomo vedno v koraku s časom, brez da bi morali žrtvovati svoj stil. Številni očesni zdravniki nam ponudijo okvirje očal v različnih oblikah. Obenem pa skrbijo za odpravo okvar našega vida, kar nam izboljša osebno in poslovno življenje.

Tudi, če nimamo težav z vidom, je priporočljivo, da obiščemo okulista vsaj enkrat letno. S tem bomo preprečili nastanek bolezni oči, kot morda tudi opazili druge težave v telesu, kot je visok krvni pritisk ipd.

V isti kategoriji: