Mladinske sobe naj bodo urejene, a kreativne

Ko postane otrok najstnik in se čas v osnovni šoli že približuje koncu, si pogosto zaželi novo sobo. Otroška soba, ki mu je služila doslej, je namreč naenkrat povsem napačna za njegov okus – nič več ne želi sobe, ki bo delovala otroško in ga spodbujala pri igri, temveč sobo, ki bo poleg učenja omogočala tudi druženje ter predvsem predstavljala najstnikovo osebnost.mladinska-sobaIzražanje osebnosti je v najstniškem času bistvenega pomena, kar lahko opazimo že pri tem, da se odločijo za precej posebne stile oblačenja, na enak način pa bi njihovemu osebnemu stilu radi prilagodili tudi sobo. Mnogi starši se zato odločijo za nakup mladinske sobe – sobe, ki je primerna za pot v odraslo življenje in z vsemi svojimi elementi priča o tem, da v njej biva mlada. Skoraj odrasla oseba.

Oprema mladinske sobe

Mladinske sobe (http://prevc.si/ponudba_pohistva/otroske_sobe_in_mladinske_sobe/) običajno vključujejo nekoliko večjo posteljo (tako imenovano francosko), omaro za oblačila z drsnimi vrati, ter pisalno mizo. Pohištvo ni več barvito, temveč po barvah in vzorcih bolj spominja na dnevno sobo ali spalnico. In nenazadnje tudi opravlja funkcijo obeh: mladostnik v sobi spi, prav tako pa v njej preživi veliko časa ob druženju s svojimi prijatelji.
Če so mladinske sobe po barvah pohištva in njegovi obliki bolj kot ne nevtralne in nevpadljive, pa za to običajno poskrbimo z drugimi elementi, ki izražajo najstnikovo osebnost. Pogosto je soba polna dodatkov, ki pričajo o tem, da se otrok zanima za glasbo, film, šport, modo ali kar koli drugega. Temu glavnemu hobiju oziroma zanimanju pa se običajno nameni tudi poseben kotiček sobe – kotiček za ustvarjalno dejavnost. Večinoma je zanj najbolje poskrbeti s foteljem in kakšno manjšo mizico, namenjeno odlaganju stvari, najstnik pa v kotičku nato posluša glasbo, slika in podobno.


Kaj pa druženje? Za tega vam ni treba pretirano skrbeti. Najstniki so zadovoljni, če se lahko med klepeti s prijatelji vržejo na posteljo, ali pa posedejo kar na blazine na tleh.

Urejenost mladinske sobe

Večna težava najstnikov je pospravljanje, a pri čiščenju mladinske sobe je potrebno vztrajati iz higienskih in zdravstvenih razlogov, če že ne zaradi reda samega. Če ima najstnik težavo s tem, da ležijo oblačila po vsej sobi, lahko težavo rešite tako, da mu v sobo namestite koš za perilo. Tudi hrano in pijačo mu dovolite nositi v sobo le, če za seboj pospravlja – sicer pa naj za to velja prepoved – da se ne boste čudili, od kod prihajajo neprijetne vonjave in kaj je bilo na krožniku, ki že nekaj dni leži ob postelji in dobiva nenavadno zeleno barvo.

V isti kategoriji: