Kvalitetna športna oblačila za boljše počutje

Za vsakodnevni trening in športne aktivnosti je kvaliteta naše obleke zelo pomembna. Športna oblačila nam dvigujejo samozavest in tudi pomagajo našem telesu, da ohranja primerno telesno temperaturo. Če bomo pravilno oblečeni, bomo bolj uspešni v tekmovalnih športih, kot tudi pri osebni vadbi.

Morda se sprašujete zakaj je temu tako, saj lahko vedno oblečemo staro majico s kratkimi hlačami in že smo pripravljeni na vsako dejavnost. Poglejmo si skupaj zakaj nam športna oblačila izboljšajo naše fizične sposobnosti.

Samozavest je ključna

Če bodo naša športna oblačila izgledala dobro, bo to imelo pozitiven psihološki vpliv na naše fizične zmogljivosti. Ta učinek je potrdilo veliko različnih raziskav po vsem svetu in ga lahko opazimo v telovadnicah kot tudi zunanjih športih.

Športna oblačila

Najbolj pomembno je, da nam dvigne samozavest, saj se bomo počutili dobro in posledično tudi zmožni sprejeti večje izzive. To je tudi odličen način, če se učimo discipline vzdržljivosti, saj bomo s primernimi športnimi oblačili lažje premagovali psihološke ovire pri športu.

Kvalitetna oblačila za boljše športne izkušnje

Športna oblačila so narejena, da nudijo največji nivo udobnosti, ko smo fizično aktivni. Hlače za tek ali obleka za plavanje je narejena tako, da nas ne ovira med gibanjem. To nam znižuje utrujenost in izboljša našo vzdržljivost.

Če uporabljamo oblačila, ki niso namenjena za športne aktivnosti, bomo hitreje utrujeni. Temu je tako, ker bodo težki materiali in ne-aerodinamična oblika ustvarili dodatno težo in breme za naše telo.

Športna oblačila

Navadna srajca, če jo uporabljamo med tekom, bo preprečila našemu telesu, da pravilo odvaja toploto, kar bo povzročilo, da nam je vroče. To pomeni, da naša vzdržljivost lahko močno upade in zniža čas, ki smo ga namenili telovadbi.

Če povzamemo, kaj so največje prednosti uporabe primerne opreme za telesno aktivnost:

  • Boljše počutje med fizičnimi dejavnostmi
  • Manjša utrujenost
  • Večja samozavest
  • Lažje prenašanje bolečine

Preberite si še naslednji članek: Zanimivi napisi za majice in oblikovanje oblačil po meri

Prek spleta lahko oblikujete in naročite zanimiva oblačila po meri. Izberete lahko lastne napise za majice, naložite svoje fotografije ali slike ter izdelke natisnete.

Za varno telesno vadbo

Večina poškodb pri telesni dejavnosti se zgodi, ko ne uporabljamo športna oblačila. Tako lahko čevlji, ki niso namenjeni za tek, nam preveč obremenjujejo stopala, kolena in druge dele telesa.

Pomembno je tudi, da se ob mrzlem ali vročem vremenu oblečemo primerno, saj drugače tvegamo poškodbe. V mrzlih dneh je smiselno si izbrati taka športna oblačila, ki nam bodo varovala večji del telesa in morda celo obraz. To tudi pomeni, da ne bo potrebe po tem, da bi odlašali s telovadbo, ko razmere zunaj postanejo bolj ekstremne.

Tudi v vročih dneh se moramo zavarovati pred soncem, saj ob dolgem teku ali pohodu lahko hitro dobimo sončne opekline. Majice z dolgimi rokavi in hlače, ki imajo zaščito proti UV-žarkom nam bodo zaščitile roke in noge v sončnih dneh. Dodatna prednost takih oblačil je, da ne bo potrebno nanesti na našo kožo sončne kreme, kar nam bo prihranilo čas.

Prostost gibanja pri oblačilih za šport

Veliko ljudi kupi športna oblačila na razprodajah samo zato, ker so poceni. Velika verjetnost je, da tako oblačilo ni narejeno, da se primerno prilega telesu. Če imamo na primer take hlače, ki se ne gibljejo z našim telesom, so prevelike ali pretesne, nam lahko to resno zniža naš nivo energije, saj se moramo ubadati z konstantnim popravljanjem oblačila.

Športna oblačila

Če je naša majica pretesna, lahko še vedno počnemo vse, kot je: metanje žoge, skakanje in tek, ampak slabše. Ob treningu, če se zavedamo, da nas majica omejuje, jo moramo hitro zamenjati, saj se bomo skozi čas počutili slabše in bomo obenem porabili preveč energije, kot če bi imeli primerno velikost. Enako velja za čevlje, hlače in druge dele oblačil. Zato dobro razmislite kaj si boste nabavili ob naslednji priložnosti. Nakup preko spleta je lahko zelo dobra ideja, saj na enem mestu dobite veliko različnih informacij.

Kaj pa kompresijska oblačila?

Danes lahko najdemo kompresijska oblačila za šport, ki preverjeno pomagajo pri prekrvavitvi. Taka oblačila pomagajo z odstranjevanjem mlečne kisline, ki se nabira v mišicah med telesno aktivnostjo. To pomeni, da bomo po teku, pohodu ali drugi aktivnosti hitreje okrevali in čutili manj bolečine.

Kompresijska oblačila priporočamo pri intenzivnih igrah, kot je košarka, nogomet, tenis in podobno. Direktni pritisk na mišice povzroči, da se mišica ne vname in je manj oteče, kot bi sicer.

Pri gibanju mislite tudi na varnost

Pri športni aktivnosti je vedno najbolj pomembno, da mislimo na svojo varnost. S primernimi oblačili bomo imeli večjo samozavest, kot tudi zmogljivost. Tudi lažje bomo prenašali bolečino, kar je najbolj pomembno pri začetnikih, ki si še gradijo disciplino. V vsakem primeru pa priporočamo, da si za vsako telesno aktivnost omislimo športna oblačila, ki nas bodo varovala in nam dajala občutek udobnosti.

Se ti zdi, da v tvoji garderobni omari manjka vsestransko oblačilo za prosti čas, ki ga lahko nosiš v različnih letnih časih? Nameravaš za darilo podariti lep pulover, pa ne veš, kaj izbrati? Preberi več …

V isti kategoriji: