Kakšno živilo je ašvaganda?

Rastlina z eksotičnim imenom ašvaganda, ki ji lahko preprosteje rečemo tudi indijski ginseng ali zimska češnja, je pri nas dokaj neznana, zagotovo pa ste že kdaj videli vsaj njene fotografije. Rastlina ima liste, ki so podobni našim mediteranskim zimzelenim grmovnicam, na njej pa rastejo zanimivi cvetovi v obliki velikih popkov – ko se to odprejo, pase v notranjosti skriva rdeč okrogel sadež, ki malo spominja na češnje.Ašvaganda

Uporaba ašvagande

Kljub temu, da se ašvaganda na Vzhodu uporablja že dolgo in je del klasične ljudske medicine, je pri nas na voljo šele v zadnjih letih . skupaj z drugimi eksotičnimi živili in prehranskimi dodatki, ki jih spoznavamo precej počasi. Ne glede na to, da ima ašvaganda lepe rdeče plodove in lepe cvetove, pa ti niso primerni za uporabo – bolj namreč spadajo v kakšno ikebano ali suh šopek. Pri zimski češnji se namreč uporablja njena korenina.

Najbolje je, da kupimo bio ašvagando, torej rastlino iz ekološke pridelave. Cele korenine pri nas večinoma ne boste dobili, na voljo pa vam je mleta v prah, kar je za uživanje nenazadnje tudi veliko bolj praktično. Priporoča se, da naj bi vsak dan zaužili tri grame prahu, kar ustreza približno eni čajni žlički mlete korenine. Najbolje je, da jo zvečer zaužijemo skupaj s tekočino, na primer s sokom ali smoothiejem.

Kaj je skrivnost ašvagande?

Ašvaganda naj bi imela pomlajevalne lastnosti, zato ni nič nenavadnega, da so jo na Vzhodu od nekdaj uživali vladarji, ki so si želeli dolgoživosti. Prav zaradi pomlajevalnega učinka je ašvaganda v zahodnem svetu precej priljubljena medženskami, vendar velja pomisliti tudi na to, da gre za prehranski dodatek, ki vpliva še na marsikaj drugega – samo ohranjanje lepote običajno ni dovolj, da bi rastlina v ayurvedski medicini zasedala tako pomembno mesto kot zimska češnja. Ko smo že pri sadju, tule lahko preberete kaj je Yogu Joy in kako si z njim pripravite zdrav sladoled.

Tisto, po čemer slovi ayurveda, je celosten pristop, in ašvaganda je rastlina, ki tega zagotavlja. Znana je namreč po tem, da lahko vpliva na emocionalno ravnovesje oziroma nam pomaga dosegati dobro razpoloženje. Odlična je v boju proti stresu oziroma spodbuja telo, da se nanj veliko bolje prilagodi in se primerno odzove. Dobro je znano, da zimska češnja odlično pomirja in, če jo jemljemo zvečer, pomaga odpraviti nespečnost in zagotavlja miren spanec. Če jo jemljete zjutraj, pa lahko tudi poživlja.

Da je priljubljena pri ženskah ne skrbi zgolj pomlajevanje in vzpostavljanje čustvenega ravnovesja, temveč še en pomemben dejavnik: pomaga pri obnovi reproduktivnih organov in izboljšanju plodnosti (sicerima tak vpliv ne le na ženske, temveč tudi na moške).

Navadna zobačica je pomembna za ženske in tudi za moške. Pri ženskah je pomembna zato, ker jim ponuja naravno podporo pri zorenju jajčec in plodnost.

V isti kategoriji: