Ali res moram k zobozdravniku vsako leto?

Ja tisti gospod v beli halji, to je zobozdravnik. V spominu ga imam še iz otroštva. Iz ordinacije, ki je imela prav poseben vonj po razkužilu. Spomnim se tudi prestrašenih otroških obrazov v čakalnici in resne medicinske sestre. Potem so sledili obiski v osnovni šoli, tokrat že brez staršev.

Nato pa v srednji šoli, ker je mama tako zahtevala. V mojih študentskih letih sem zobozdravnika obiskala le enkrat. Potem pa šok – zlomil se mi je zob. In da je stvar še bolj napeta, sem bila v zadnjih dneh nosečnosti, tik pred porodom. Svojega zobozdravnika pravzaprav nisem imela izbranega. Študentski zobozdravnik namreč ni prišel več v poštev, saj nisem bila študentka.

Kam po pomoč?

Poklicala sem kar nekaj zobozdravnikov v moji okolici. A nihče me ni mogel sprejeti takoj. Bil je čas dopustov, mnogi so bili nedosegljivi. Poklicala sem nekaj znancev in prijateljic. Kar nekaj jih je priporočilo nekega gospoda, ki naj bi bil strokovnjak in izjemno prijazen.

Takoj sem poklicala v ordinacijo. Medicinski sestri sem razložila svoj problem in ji povedala, da bom vsak čas morala v porodnišnico. Rekla je da jutri zobozdravnik odhaja na dopust, in da ne ve ali me bo lahko danes sprejel. Dogovorile sva se, da me pokliče nazaj.

Čakanje na klic

Skoraj sem že vrgla puško v koruzo, ko zazvoni telefon. Prijazna medicinska sestra me pokliče in vpraša, če lahko pridem takoj. Do ordinacije sem imela 15-minutno vožnjo, zato sva se dogovorili, da me počaka. Super, sem mislila sama pri sebi. A potem že nastane nov problem.

Nimam varstva za starejšo hčerko. Kaj če bom morala biti pri zobozdravniku več ur, kot sem bila tega navajena iz otroštva. Odločila sem se, da druge možnosti pravzaprav nimam, in sem svojo dvoletnico vzela s seboj.

Presenetila me je prijaznost osebja v ordinaciji. Sprejeli so me takoj in z razumevanjem. Hčerki so dali pobarvanko, da je lažje počakala. Poseg je bil hiter in neboleč. Zobozdravnik mi je natančno objasnil kaj bo storil in kakšne učinke ima to za nerojenega otroka. Z njegovo pomočjo sem se odločila za pravo vrsto protibolečinskih sredstev in poseg je minil kot bi mignil. Za konec pa mi je zobozdravnik dejal, naj se le oglasim enkrat letno..

V isti kategoriji: