Pitna voda

V 19. in 20 st. So bili vodni filtri tipično razdeljeni na dve skupini po svoji funkciji. Filtri, ki so mehansko odstranjevali večje nečistoče, in fini filtri. Čeprav je že pred letom 1800 obstajalo nekaj manjših sistemov za filtriranje vode, naj bi na Škotskem dobili prvi filtrirni sistem za celotno mesto. Filtri so se izkazali za posebej koristne pri zajezitvi epidemij, ki jih je povzročala kontaminacija vodnih sistemov.vodaV letu 1800 je bila mehanska filtracija industrijski proces, ki je bil odvisen od dodajanja aluminijevega sulfata pred postopkom filtracije. Stopnja filtracije za tako mehansko filtracijo je bila tipično 60-krat hitrejša od standardnih mehanskih filtrov, zato je bilo zanjo potrebno precej manj površin. Razvoj najrazličnejših sistemov in inovacij je pripeljal do nastanka plantaž za filtriranje vode za celotna mesta.
Filter za vodo se uporablja za odstranjevanje nečistoč iz vode s pomočjo fizične pregrade, kemičnega postopka ali biološkega postopka. Filtri čistijo vodo do različnih stopenj za različne funkcije njene uporabe, kot so npr. zalivanje, pitna voda, akvariji, jezera in plavalni bazeni.
Posebna vrsta filtrov za vodo so gospodinjski filtri za vodo (http://www.filtri-za-vodo.si/).
Uživanje čiste vode vsak dan je ključno za vzdrževanje optimalnega zdravja, čeprav več kot ena milijarda ljudi nima dostopa do varne in čiste pitne vode. Ne samo, da je voda kontaminirana z najrazličnejšimi mikroorganizmi, verjetno je, da je večina vode na planetu okužena s toksini. Potrebno se je zavedati, da objekti za obdelavo vode niso opremljeni za odstranjevanje vseh nečistoč in toksinov iz obtoka.
Druga težava so stari vodovodni sistemi, zaradi katerih se v vodo odlagajo težke kovine ter slabo vzdrževanje obstoječih sistemov.
Vse navedeno vpliva na kakovost vode, ki priteče iz pipe. V mnogih EU velemestih je stopnja kontaminacije pitne vode že tako visoka, da jo odsvetujejo za direktno uživanje.
Vedno večja ozaveščenost glede pomembnosti čiste vode in glede dejanskega stanja vode, je pripeljala mnoge inovatorje do izdelave najrazličnejših načinov fitracije vode. Na voljo za domačo uporabo so tudi že izjemno sofisticirani filtri, ki prečistijo vodo do mere, da ta lahko nemoteno kroži v sistemu brez izgub.


Zadnji trendi pa vodijo v smeri ionizacije vode s pomočjo električnega toka in nato večstopenjske filtracije.

V isti kategoriji: