Nove tehnologije v avtomobilizmu

Avtomobili se v sodobnem razvitem svetu razvijajo in napredujejo s svetlobno hitrostjo. Pri razvoju avtomobilske industrije so nadvse pomembni trije vidiki: ekologija, varnost in zanesljivost. Pri ekologiji gre razvoj v smer manjšega onesnaževanja okolja zaradi izpustov in uporaba materialov ter izdelkov, ki so okolju prijaznejši. To so tudi led žarnice za avto. Varnost gre v smeri zmanjševanja človeških napak in razvoju avtonomnih vozil, ki bodo samodejno upravljala vožnjo popolnoma brez voznika. Zanesljivost pa pomeni to, da nas avtomobili ne bodo več pustili na cedilu sredi ceste.

Boljša vidnost in vidljivost zaradi led žarnic za avto

Precej viden napredek je opazen pri osvetlitvi vozil. Vidnost in vidljivost je ključna za varnost v cestnem prometu. To velja za vse udeležence v prometu, od pešcev, kolesarjev, motoristov, pa tudi avtomobilistov. Veliko so k vidnosti in vidljivosti prispevale led žarnice za avto, saj nudijo optimalnejšo osvetlitev – večjo svetilnost, posledično boljši pregled voznika na cesto in boljšo vidnost vozila. Ta v množici svetlobnih signalov in svetilnih znakov, s hladnejšo led svetlobo, omogoča, da takšno vozilo prej opazimo.

Led žarnice

Potrebno je redno čiščenje luči

Pri led žarnicah za avto pa moramo biti pazljivi predvsem na eno stvar, na katero se javnost premalo opozarja. Glede na to, da so led žarnice za avto pri nas že precej razširjene, mnogo voznikov tega pomembnega podatka sploh ne ve. Gre za to, da morajo biti takšne luči vedno očiščene, da zagotavljajo svetilnost kot jo obljubljajo. Pri led lučeh se svetilnost občutno bolj zmanjša, kot pri običajnih lučeh na avtomobilu, v primeru, da le-te niso pravilno očiščene.

Največ težav zato predstavlja voznikov prav uporaba avtomatskih dnevnih led luči, ki se samodejno vklopijo v vsakem vremenu. V primeru sneženja ali zmrzali, voznik običajno težko sproti čisti led luči in velikokrat se sploh ne zaveda, da je njihova svetilnost zaradi tega nižja. Zato, je pomembno voznike z led žarnicami za avto ustrezno osveščati o pomenu čiščenja led luči na njihovem jeklenem konjičku.

A kljub temu, led luči predstavljajo pomemben napredek v razvoju avtomobilizma. Velik plus za voznike je manjkratna menjava žarnic in manjši vpliv na okolje.

V isti kategoriji: