Kako pridobiti nazaj izgubljene podatke s telefona

Malokatera nezgoda nam lahko tako poslabša dan, kot če ugotovimo, da smo izgubili datoteke s svojega telefona. Kako povrniti izbrisane datoteke na telefonu? To je verjetno prvo vprašanje, ki nam pade na pamet, ko se nam to zgodi. To se nam lahko zgodi tudi na prenosniku, tablici, računalniku, strežniku in vseh drugih napravah, kamor lahko shranimo podatke. V vsakem primeru potrebujemo rešitev, saj so podatki, ki smo jih izgubili, nam verjetno dragoceni in jih čimprej potrebujemo nazaj.

Kaj se zgodi, ko izbrišemo podatke?

Izbrisane podatke s telefona je vedno moč dobiti nazaj, saj so še vedno prisotni v notranjem spominu ali na SD kartici. Ko izbrišemo podatke, jih telefon samo označi kot izbrisane. Tako postanejo nevidni operacijskemu sistemu Andorid ali iOS in posledično tudi nam. Operacijski sistem jih nato naknadno pobriše, ko potrebuje prostor. S primernimi orodji in znanjem je možno rešiti naše slike, dokumente, videe in ostalo vsebino z vseh pametnih telefonov in drugih računalniških naprav.

Kako povrniti izbrisane datoteke na telefonu

Izdelava varnostnih kopij

Izdelava varnostnih kopij je ključnega pomena za vsa podjetja. Enako velja za naše osebne podatke, saj v primeru nezgode jih lahko hitro rešimo. Reševanje podatkov z Android telefona je malo bolj zahtevno, kot bi si lahko sprva mislili. Telefon moramo imeti rootan, kar pomeni, da moramo zaobiti varnostne protokole, ki jih je nastavil proizvajalec. To je precej lahko narediti s posebnimi programi, vendar izgubimo garancijo. Z notranjega spomina rootanega telefona lahko rešujemo podatke s posebnimi orodji katera so lahko zastonjska ali plačljiva.

iOS ima vgrajeno funkcijo koša, kar pomeni, da lahko izbrisane podatke hitro povrnemo iz koša. Prvo stvari, ki jo lahko naredimo je, da pregledamo nedavno izbirsana mapa z albumi, kjer bodo shranjeni naši izbrisani videi ter slike. Če so podatki druge vrste, kot videi ali slike, bomo potrebovali strokovno pomoč.

Kako poteka reševanje?

Strokovnjaki imajo reševanju podatkov namenjene posebne laboratorije, kjer lahko s skoraj popolnoma uničenih medijev rešijo vso vsebino. To so lahko pametni telefoni, računalniki, tablice in druge naprave, ki imajo spominski medij.

Ko opazimo, da nam manjkajo podatki na telefonu, priporočamo, da takoj napravo nehamo uporabljati in jo odnesemo na enega izmed strokovnih servisov. Te servise lahko najdemo, če v iskalnik vtipkamo kako povrniti izbrisane datoteke na telefonu. Priporočeno je, da sprava pokličemo podjetje, ki smo si ga izbrali, da nam reši podatke in povprašamo o ceni in času trajanja popravila.

V isti kategoriji: