Baterije – od največjih do najmanjših

Danes si ne znamo več predstavljati življenja brez tehničnih naprav, ki nam olajšujejo delo in naredijo prosti čas bolj prijeten. Nekatere od teh so namenjene domači uporabi oziroma uporabi v prostorih, kjer je mogoče napajanje preko kabla, za vse ostale pa za delovanje potrebujemo baterije. Odkar je Alessandro Volta izumil baterijo, je sicer že precej dolgo – in osnovne baterije, kakršne smo poznali nekoč, so preteklost.hrvatski-web-hosting Sodobne baterije se namreč ponašajo ali z veliko zmogljivostjo ali z majhnostjo, ki si ju Volta ni mogel predstavljati – nenazadnje je svoje prve baterije naredil že davnega leta 1778.

Kje najpogosteje uporabljamo baterije?

Še kakšni dve ali tri desetletja nazaj so se baterije največ uporabljale za stenske ure in za daljinske upravljalnike, danes pa se uporabljajo predvsem za tehnološke igračke. Ne toliko za igračke v pravem smislu besede, na primer avtomobile na daljinsko upravljanje, temveč za igračke sodobne tehnologije, na primer mobilne telefone, računalniške tablice, prenosnike … Pri vseh teh napravah sta zmogljivost in življenjska doba izjemno pomembni, zato se uporabljajo posebne varčne baterije – in te po videzu nimajo nič kaj skupnega s klasičnim galvanskim členom ali baterijo tipa AAA – slednjim so veliko bolj podobne okrogle ploščate baterije, namenjene športnim uram, kuhinjskim tehtnicam in podobno, ki so videti kot AAA v »prešani« obliki.

Baterije, ki se polnijo

Če so se nekoč baterije hitro izpraznile, smo kasneje dobili baterije, ki jih je mogoče polniti s pomočjo adapterja, ki ga vključimo v običajno vtičnico. Polnilnik baterij je danes tako rekoč pri vsaki hiši, saj se z njim polni različne tipe baterij za vsakdanjo rabo – če ne drugega vsaj AAA in AAAA baterije, ki se uporabljajo tako za daljinske upravljalnike kot fotoaparate. Večina bolj sodobnih naprav pa se lahko polni direktno – ali z vklopom v vtičnico ali z napajanjem iz računalnika ali podobne naprave preko mikro usb povezave. Tudi ročne ure se že polnijo na takšen način. In tu je še ena tehnologija – polnjenje baterij s pomočjo solarnih polnilcev.

Baterije visoke zmogljivosti – akumulatorji

Kako zmogljive so danes baterije, pričajo akumulatorji, ki lahko poganjajo tudi električna vozila – sicer gre še vedno za drage poskuse, vendar je prihodnost videti svetla. Akumulatorji se sicer največ uporabljajo v vozilih, kjer zagotavljajo delovanje električnih sistemov in vžiga, prav tako pa tudi za druge potrebe, na primer v kmetijstvu (električni pastirji itd.).

V isti kategoriji: