Izguba podatkov lahko ohromi naše podjetje

Podatki so izredno dragoceni za vsako podjetje, saj brez njih ne bi mogli poslovati. Kljub temu pa v skoraj nobenem podjetju ni možno zaslediti ustrezne zaščite pred katastrofalnimi dogodki, ki lahko vodijo do poškodb ali celotne izgube podatkov. Dejstvo je, da je restavriranje podatkov težje, kot pa, če imamo narejene varnostne kopije. V vsakem primeru je v večini primerov možno rešiti vse na trdem disku, SSD-ju, strežniku ipd. Je pa res, da je veliko bolje, če se podjetja pripravijo na možnost napada hekerjev, požara, udara strele, saj bodo tako utrpela precej manj škode.

Večino podjetij prizadenejo virusi

Izguba podatkov se lahko zgodi zaradi raznovrstnih stvar, ki segajo od človeške napake do okvare strojne opreme. Veliko ljudi pa se ne zaveda, da največ škode povzročijo ravno virusi in zlonamerni programi. Te so zadolženi za več kot 33% vseh primerov izbrisanih trdih diskov, ukradenih informacij, poškodb operacijskega sistem ipd. 

Restavriranje podatkov po napadu virusa je izredno pomembno, saj je možno, da so nam hekerji ukradli podatkovne zbirke, račune, poslovne načrte ipd. Veliko lahko storimo sami, da se pred tem zaščitimo, kot je:

  • Uporaba primernega požarnega zidu
  • Uporaba močnega antivirusnega programa
  • Izobrazba zaposlenih o prepoznavanju sumljivih elektronskih pošt ter spletnih strani

Strojne okvare so zelo pogoste

Vsak dan smo lahko priča mnogim okvaram trdih diskov, SSD-jev, strežnikov in podobne strojne opreme. V dosti primerih pride do strojne okvare zaradi prekomerne starosti spominskih medijev, kot tudi neprimernih okoliščin v katerih računalniki delujejo.

Izdelovanje rednih varnostnih kopij je edina rešitev, ko se pokvari kateri izmed trdih diskov. Možno je tudi, da uporabimo sistem NAS, kamor vgradimo več diskov na katere lahko shranjujemo varnostne kopije delovnih računalnikov in strežnikov.

Iz kateregakoli okvarjenega spominskega medija, kot je USB ključ, SSD disk, trdi disk, SD kartica ipd, je možno restavrirati podatke.

Večina podjetij nima varnostnega načrta ob izgubi podatkov

Malo znano dejstvo je, da več kot četrtina malih in srednje velikih podjetij preneha poslovati ob veliki izgubi podatkov. Temu je večinoma zaradi prevelike škode, ki jim je bila povzročena, saj je možno, da so izgubili podatkovne baze strank, načrte poslovanja, bančne podatke uporabniških računov ipd. Restavriranje podatkov nas lahko reši take situacije, vendar je dobro, če se sami pripravimo na tak dogodek. Prej omenjeni NAS sistem, omejitev dostopa zaposlenim do nekaterih podatkov, uporaba močnega antivirusnega sistema in drugi ukrepi lahko naredijo veliko, da znižajo povzročeno škodo ali pa jo celo preprečijo.

Pomembno je, da ko potrebujemo restavriranje podatkov, da to zaupamo izkušeni ekipi, kot jo bomo našli na www.xn--reevanjepodaktov-med.com. Na spletni strani lahko najdemo izredno poučne članke in nasvete, ki nam bodo pomagali izboljšati varnost naših našega digitalnega poslovanja.

V isti kategoriji: