Čiščenje diska za manj težav pri uporabi

Kdaj ste nazadnje poskrbeli, da so se na disku vašega računalnika pospravili in uredili podatki, da so bili potrebni zloženi po primernem redu, nepotrebni pa za vedno odstranjeni, in to z vsemi ostanki vred? Če imate na računalniku s programom nastavljeno avtomatično čiščenje, potem ni težav, sicer morate zanj poskrbeti ročno. In če tega ne storite, vas bo računalnik pričel s svojim počasnim delovanjem opozarjati, da se nahaja v sobi polni krame, kjer komaj še najde tisto, kar želite. In če boste čiščenje diska še naprej odlagali, potem bo nastal pravi kraval.

Zakaj je potrebno čiščenje diska?

Disk je omejen prostor in če je preveč zasičen s podatki, potem prostora enostavno začne zmanjkovati, odziva pa se počasi. Takrat je zadnji čas, da ukrepamo. Če se disk, ki predstavlja možgane našega računalnika, nenadoma pokvari, potem lahko namreč izgubimo prav vse, kar imamo na njem – izguba podatkov se pripeti v trenutku, obnavljanje podatkov pa ni nujno poceni. Zato je čiščenje diska toliko bolj pomembno.

Razen v primeru, da je na disku resnično kaj bistvenega, na primer diplomsko delo, poročne fotografije ali pomemben službeni projekt, katerega kopija ne obstaja nikjer drugod, je večinoma bolje, da se na izgubljene podatke pozabi. Kadar ti niso tako pomembni, da bi vplivali na vaše zasebno ali poslovno življenje, se namreč v njihovo obnovitev ne izplača vlagati. Raje pozabite nanje, kupite nov disk ali kar nov računalnik, pa je.

Kako ukrepamo, če pride do odpovedi diska?

Ne glede na to, ali pride do mehanske okvare diska, ali pa imamo težave zaradi zlonamernih programov ali zato, ker nismo skrbeli za primerno čiščenje diska in je ta šel preko roba svojih zmogljivosti ter enostavno »izdihnil«, je vedno dobro, da ga v želji po popravilu ali po obnovi podatkov odnesete k pravemu specialistu. Vsakdo, ki se malo spozna na računalnike ali programiranje, ki en dan postavlja spletne strani ter naslednji dan namešča računalniške komponente v ohišje, pač ni primeren – lahko vam naredi še več škode.

Pri nas je največji strokovnjak za reševanje težav z diski in tudi za obnavljanje izgubljenih podatkov podjetje Kotar, ki že nekaj spada pod znanega prodajalca računalniške opreme Anni. Če se boste obrnili na njih, ste lahko prepričani, da bo vaš disk v najboljših rokah – in če imate na njen pomembne stvari, jih boste v največji meri ali večinoma kar v celoti dobili nazaj v popolni obliki.

Že imate svojo spletno stran ali trgovino? Preberite si kaj je zares pomembno, ko iščete podjetje, katerega osnovna dejavnost je izdelava spletnih strani in trgovin.

V isti kategoriji: