Kaj so geotermalne toplotne črpalke

Za geotermalne toplotne črpalke je značilno, da na izjemno učinkovit način ogrevajo ali pa ohlajujejo vaš dom, in sicer z obnovljivo geotermalno energijo iz globin zemlje. Takšna naprava vam zagotavlja vedno dovolj vroče vode, ustrezno ogrevanje pozimi, hlajenje v poletnem času, velike prihranke in ne nazadnje maksimalno mero udobja skozi vse leto.

Tovrstna toplotna črpalka vam torej skorajda povsem brezplačno omogoča ogromno količino vroče sanitarne vode, ki jo lahko uporabljate za tuširanje ali pa za udobno ter prijetno sproščanje v vroči kopeli. Toploto naprava zbira iz zemlje ali vode ter jo s pomočjo hladilnega procesa še dodatno ogreje. Ta toplota nato s pomočjo ogrevalnega sistema ogreva objekt, s pomočjo talnega gretja, radiatorjev ali pa ventilatorjev.

Ogrevanje pozimi in hlajenje poleti

Geotermalne toplotne črpalke v hladnejšem obdobju leta učinkovito poskrbijo za ustrezno ogrevanje, v poletnem času pa za učinkovito hlajenje. Omenili smo že, da toploto pridobiva s pomočjo vode ali zemlje in jo s pomočjo hladilnega procesa dodatno segreje. Poleti pa se proces enostavno obrne oziroma zamenja. Naprava zbira ter odvaja toploto iz hiše v zunanjost ali pod zemljo. Takšen način ohlajanja je cevno veliko učinkovitejši v primerjavi z uporabo klimatske naprave.

toplotna črpalka
Upravljanje z modernimi toplotnimi črpalkami je enostavno in mogoče tudi preko mobilne aplikacije.

Geotermalne črpalke vam torej zaradi svoje izjemno visoke učinkovitosti zagotavlja najvišje možne prihranke med vsemi vrstami ogrevalnih sistemov. Ne glede na letni čas lahko uživate v optimalni temperaturi. S takšno napravo se boste lahko poslovili od nalaganja drv, prižiganja sistema, hladne hiše, ko se boste vračali domov, pa tudi od vzdrževanja ter načrtovanja zalog energentov. Skorajda pozabili boste, da imate doma takšno vrsto toplotne črpalke.

Geotermalna črpalka je primerna za prav vsak objekt

Odlična novica je tudi ta, da so geotermalne toplotne črpalke primerne za prav vse vrste objektov – od počitniških domov do večstanovanjskih stavb. V primeru novogradnje je torej takšna naprava predstavlja idealni moment za vgradnjo, saj vas bodo pri tem spremljali minimalni posegi in stroški. Če pa menjate ogrevalni sistem, je tudi v tem primeru izbira geotermalne toplotne črpalke več kot pa le dobrodošla. Je namreč idealna rešitev, in to ne glede na to, ali imate v objektu nameščene radiatorje ali pa talno gretje.

toplotna črpalka
Geotermalna toplotna črpalka je primerna za vse vrste objektov.

Takšne naprave so nadvse priljubljena izbira tudi za večje stavbe. Inovativna tehnologija jim namreč omogoča izjemne zmogljivosti. S takšno toplotno črpalko lahko brez kakršnih koli težav ogrevate, hladite ter si omogočate tudi toplo sanitarno vodo v nekoliko večji stavbi.

Največja prednost geotermalne črpalke

Omenili smo že kar nekaj prednosti, s katerimi se ponašajo geotermalne toplotne črpalke. Zagotovo pa je njihova največje prednost izjemna učinkovitost. Z njeno uporabo lahko prihranite kar do 85 % pri stroških za ogrevanje. V primerjavi z zračnimi toplotnimi črpalkami porabijo kar do 40 % manj energije. To pomeni, da so prihranki do 50 % višji v primerjavi z omenjenimi napravami.

V isti kategoriji: