Kaj je osebno nakupovanje

Imate pogosto težave pri nakupovanju oz. veste da nekaj potrebujete in kakšne so vaše zahteve, a ne veste kateri izdelek je v množici produktov in ponudnikov za vas najprimernejši? Rešitev za to je preprosta.nakupovanje Osebni nakupovalci, ki so se začeli pojavljati tudi v Sloveniji. Osebno nakupovanje je dejavnost v kateri se za to usposobljene osebe ukvarjajo s svetovanjem in dajanjem predlogov strankam pri nakupovanju. Na vašo željo pa namesto vas opravijo celo nakup. Pogosto so omenjene osebe zaposlene v trgovskih hišah, obstajajo pa tudi svobodni zasebni in spletni osebni nakupovalci. Večina teh je specializirana za oblačila toda v porastu je tudi osebno nakupovanje za pohištvo, tehniko in druge raznovrstne produkte.

Za opravljanje tovrstne dejavnosti za enkrat sicer še ne obstaja nobena formalna izobrazba, mora pa imeti osebni nakupovalec zato obilo izkušenj s produkti za katere nakupovanje je specializiran. Osebni nakupovalci, ki so specializirani za nakupovanje oblačil so pogosto znani tudi kot modni stilisti. Ena izmed najboljših modnik stilistk v Sloveniji je Nina Vidmar. Poznamo tri osnovne skupine osebnih nakupovalcev:

Osebni nakupovalci, ki jih zaposljujejo določene trgovine, svobodni osebni nakupovalci in spletni osebni nakupovalci.

Osebni nakupovalci, ki so zaposleni v določenih trgovinah ponavadi svetujejo zgolj za izdelke, ki jih ponuja njihov delodajalec, medtem ko svobodni zasebni osebni nakupovalci niso osredotočeni le na produkte določene trgovine ampak vzamejo v obzir kar najširšo paleto produktov različnih ponudnikov oz. trgovin. Spletno osebno nakupovanje pa je storitev pri kateri nakupovalec namesto vas »prečeše« splet in najde za vas najprimernejši produkt od najugodnejšega ponudnika. Tudi pri spletnih nakupovalcih ločimo med osebnimi nakupovalci, ki tovrstno dejavnost opravljajo za določene spletne trgovine ter svobodnimi osebnimi nakupovalci, ki iščejo po celotnem spletu. Osebni nakupovalci delujejo na način, da jim posredujete informacije kot so:

Kaj želite kupiti, koliko denarja ste pripravljeni potrošiti za ta izdelek ter kakšne so vaše potrebe, želje, prioritete in zahteve pri željenem izdelku.

Vse ostalo za vas opravi osebni nakupovalec s katerim zelo zmanjšate tveganje napačnega nakupa. Osebno nakupovanje sicer v Sloveniji še ni tako zelo razširjeno, kot naprimer v ZDA, kjer je tovrsten poklic že popolnoma uveljavljen, njihove storitve pa so zelo priljubljene predvsem med ljudmi, ki za nakupovanje preprosto nimajo časa ali jim primanjkuje znanja o izdelku, ki ga želijo kupiti.

V isti kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published.