Na kaj morate pomisliti, preden naročite nagrobnik

[wr_row][wr_column span=”span12″][wr_text]Ob smrti ljubljene osebe ji želimo s primernim nagrobnikom izkazati spoštovanje in za vselej obeležiti našo ljubezen. Večino nagrobnikov naročijo pripadniki srednjih in nekoliko starejših generacij, ki so izgubili starše ali partnerja, včasih pa žal tudi otroka – in ker so naročniki del tiste populacije, ki se ne zadovolji več zgolj z običajno kamnito ploskev, temveč vedo, da je tudi pri izdelavi nagrobnika mogoče z nekaj domišljije poskrbeti za še boljši učinek in mu tako dodati ali umetniško ali osebno noto, so včasih ideje za nagrobnike izjemno zanimive.nagrobni-spomenik Prav je, da na takšen način pokažemo, koliko nam je pokojni pomenil ter se tudi pri nagrobniku še posebej potrudimo, a kljub temu je treba vzeti v obzir nekaj povsem praktičnih dejstev.

Oblika nagrobnika

Na slovenskih pokopališčih so grobovi večinoma razporejeni v vrste, tako da sta po dva grobova iz zaporednih vrst s hrbtiščem oziroma nagrobno ploščo obrnjena eden k drugemu. Če se odločite za nižjo ploščo ali ploščo posebne oblike, se bo torej neizbežno videla zadnja stran nagrobnika za njo. Dobro je torej, da premerite ploščo groba v ozadju ter se odločite za enako ali večjo velikost. Kadar vaš grob stoji ob zidu oziroma steni in je ozadje nemoteče, pa si lahko privoščite nekaj več kreativnost: ploščo posebne ali nepravilne oblike, sestavljeno iz več samostojno stoječih ploskev in podobno.
Pri velikosti morate pomisliti še na nekaj:bo nagrobnik namenjen le eni osebi ali dvema, ali bo grob družinski, torej bo v prihodnje na nagrobno obeležje potrebno zapisati več imen in letnic? Res je, da ni nujno, da so vsa imena pokojnih na isti plošči, temveč se lahko naknadno pred glavno ploščo dodaja tudi dodatne, manjše, a to bo obliko groba kar precej spremenilo. To je lahko tudi prednost, če si želite grob, ki je nekoliko bolj razgiban.

Materiali za nagrobnik

Klasičen material je vsekakor marmor oziroma naravni kamen, ki je precej dobro obstojen, vendar se vam ni treba ustaviti pri njem. H kamnu lahko kombinirate tudi kovine (odporne na vremenske vplive), v kamen se lahko vdela steklo ali kak drug material. Kadar gre za bolj krhke materiale, ki bi jih na primer lahko poškodovala toča, naj bodo vdelani tako, da je poskrbljeno za zaščito.

Vsebina nagrobnika

Ime, letnica rojstva in letnica smrti – to so najbolj osnovni podatki, ki jih mora vsebovati nagrobnik (http://www.vmkunovar.si/izdelki-in-storitve/nagrobniki-nagrobna-oprema-napisi). Poleg teh pa se lahko odločite tudi za dodatno vsebino. Nagrobnik je lahko stilno okrašen z gravurami ali poslikavami, prav tako pa so zadnja leta »v modi« nagrobniki, na katerih je zabeležen še kakšen verz, pregovor, misel. Tudi pri teh velja biti pazljiv in poskrbeti, da je napis moder ter spoštljiv, predvsem pa na to, da se ne bo zdel čez generacijo ali celo že čez kakšno desetletje povsem nepomemben, nerelevanten in nerazumljiv. Še zlasti to veljav primeru družinskih grobov – misel, ki označuje življenje enega pokojnega, se morda ne bo niti malo nanašala na druge, ki bi jih radi pokopali poleg njega.[/wr_text][/wr_column][/wr_row]

V isti kategoriji:

Tags: