Kako postati uspešen podjetnik

V primeru, da želite postati uspešen poslovnež, se najbrž sprašujete, kaj vse je potrebno, da se vam ta želja uresniči. Čeprav ni enega pravega odgovora, ki bi ustrezal prav vsem primerom, pa vam lahko v nadaljevanju napišemo nekaj koristnih napotkov za dosego vašega cilja. Še več odličnih poslovnih nasvetov pa lahko najdete na spletni strani www.sikom.si.

1. Delajte pametno, ne pa preveč.

Mnogi ljudje si podjetnika predstavljajo kot človeka, ki dela po 18 ur na dan, časa ima pa samo še za kakšen obrok in za nekaj ur spanja. Nekoga, ki je tako zavezan k uspehu, da se vse njegovo življenje vrti le še okrog dela. Da ne bo pomote, za uspeh bo seveda potrebno trdo delati, a v realnosti to še zdaleč ne pomeni, da boste samo zaradi tega resnično uspešni.

Veliko začetnikov misli, da so sami odgovorni prav za vsako najmanjšo stvar in takšnega tempa ne bodo dolgo vzdržali. Tak način dela bo pripeljal do popolne izgorelosti, poleg tega pa bodite pošteni: imate res toliko različnih sposobnosti, da bi bili kos prav vsem različnim opravilom? Zato se morate naučiti delati po pameti. Več pa v točki 2.

2. Zaposlite ljudi, ki obvladajo tiste naloge, katerim sami niste kos.

Nihče ne blesti prav pri vseh nalogah. Zato je rešitev preprosta. Zaposlite ljudi, ki so dobri pri stvareh, ki vam ne ležijo. S tem se boste lahko osredotočili na tisti del posla, h kateremu lahko s svojimi znanji in izkušnjami doprinesete največ. Enako bodo storili tudi vaši sodelavci. To je enostavno »win-win« situacija.

Morda bo misel, da bi zaposlili nove, tuje ljudi na začetku strašljiva, poleg tega pa je širjenje ekipe povezano tudi s stroški. A v zahvalo virtualni ekonomiji, v kateri danes živimo, lahko pomoč najdete v »freelancerjih« in tistih, ki delajo po pogodbi. Trg je namreč poln takšnih ljudi, ki se ukvarjajo z vsem od grafičnega dizajna, razvoja spletnih mest, finančnih analiz, pisanja besedil pa do multimedijske produkcije in tako naprej. Čeprav zaposlovanje »freelancerjev« ni najbolj optimalna rešitev za ustanovljena podjetja, pa je v času, ko ste šele na začetku poslovanja, to najbolj idealna, efektivna in stroškovno učinkovita možnost.

3. Vsak dan se zbudite z določenim ciljem in bodite neomajni.

Uspešni podjetniki se vsak dan zbudijo ter trdo delajo, dokler cilj ni dosežen. Nikoli ne obupajo. Vztrajajo tudi takrat, ko razmere niso ravno idealne. Če imate vsaj malo podjetniške žilice, smo prepričani, da bo to uspelo tudi vam!

Uspešna podjetniška vlaganja na Hrvaškem. Politika do tujih investitorjev je brez dvoma eden izmed večjih izzivov hrvaškem Vlade. Preberi več …

V isti kategoriji: