Kaj pomeni kloniranje diska

V računalniškem svetu je kloniranje diska uporabljeno za izdelavo identične kopije diska z vsemi informacijami, operacijskim sistemom in ostalimi datotekami na drug disk. Pred tem je v navadi, da se naredi slika celotnega diska, ki se nato prekopira na drug disk. Tako kloniranje diska je po navadi uporabno za razna podjetja in tudi posameznike, ki se želijo olajšati delo z računalnikom. Lahko, da kupujemo nov disk in ne želimo ponovno namestiti operacijski sitem in tako ga lahko kloniramo na nov (po navadi hitrejši in večji) disk.

Tehnologija, ki to omogoča

Kloniranje diska je omogočeno s strani posebnih aplikacij, ki presnamejo vse informacije z enega spominskega medija na drug. To lahko naredimo na SSDjih, trdih diskih in drugih spominskih napravah. Čas, ki je potreben za to je večinoma odvisen od tega, koliko informacij moramo presneti. Če imamo disk, ki je ima 1TB podatkov bo trajalo veliko dlje, kot pa če bi imeli samo 32GB za presneti. Ta čas je občutno skrajšan na SSDjih in drugih spominskih medijih, ki nimajo mehaničnih delov. Zato denimo spletni strežniki vse pogosteje uporabljajo SSD diske.

Kdaj potrebujem kopijo diska

Večinoma se to uporablja, če imamo veliko identičnih računalnikov, ki jim želimo nastaviti enake nastavitve (operacijski sistem in aplikacije). Lahko tudi zato, ker želimo nadgraditi trde diske z večjo kapaciteto (pisarne, ki imajo veliko računalnikov). Seveda, se pa vedno priporoča, da si naredimo klon diska v primeru okvare samega medija ali druge nezgode.

Prednosti klonov

Največja prednost uporabe ko se odločimo za kloniranje diska je, da imamo popolno kopijo naše trenutne konfiguracije računalnika shranjeno na drugem disku, ki jo po potrebi lahko kadarkoli uporabimo. Tako lahko imamo vse programe in aplikacije že pripravljene, da jih obnovimo na računalnik, ki smo mu zamenjali disk, ali identični računalnik, ki ga imamo doma ali v pisarni. Malo težje je, če obnavljamo celotni disk na drug računalnik (drugačna strojna oprema), ki je tudi možno, ni pa priporočeno.

Kloniranje diska lahko naredimo tudi na mediju na katerem so samo naši podatki in ni operacijskega sistema. To je odličen način za dodatno varnost naših podatkov, saj jih lahko obnovimo kadarkoli z shranjenega diska (kjer smo naredili kopijo). To nam lahko prihrani veliko problemov, ko imamo težave s strojno opremo. Če imamo možnost narediti klon našega diska, kjer imamo veliko podatkov shranjenih potem ne odlašajte dolgo, ker ga boste lahko rabili kmalu v prihodnosti.

V isti kategoriji: