Spletni strežnik za naše podjetje

Spletni strežnik je v osnovi samo računalnik, ki ponuja vsebino ene ali več spletnih strani uporabnikom. Pripravljeno spletno stran lahko hitro naložimo na spletni strežnik in takoj začnemo poslovati. Če imamo na spletni strani veliko prometa bomo potrebovali močnejši strežnik, ki bo prenesel večje obremenitve. Poznamo tudi različne konfiguracije strežnika, ki se razlikujejo po moči, namembnosti in prilagodljivosti.

Kdo uporablja spletne strežnike?

Strežniki so specializirani računalniki, ki so narejeni za upravljanje ogromnih in različnih informacij na internetu. Tako ima lahko svojo spletno stran in strežnik posamezen uporabnik ali podjetje. Za podjetniške potrebe moramo imeti spletni strežnik, ki bo lahko pretakal ogromne količine informacij med strežnikom in uporabniki naše spletne strani.

Tako smo vsi uporabniki interneta obenem tudi uporabniki teh strežnikov na en ali drugačen način. Spletni gostovalci imajo skladišča in stavbe polne spletnih strežnikov, ki lahko gostijo nešteto različnih spletnih strani in hranijo ogromne količine podatkov.

Moramo tudi omeniti prve inovatorje strežnikov, ki so televizijske in radijske postaje. Taka podjetja so se prva ukvarjala s hranjenem velikih količin informacij in seveda deljenju teh informacij poslušalcem in gledalcem. Lahko bi rekli, da so počasi, skozi desetletja razvijali prvi spletni strežnik.

Slabosti

Strežniki so delikatne naprave in potrebujejo vzdrževanje in vzdrževalce, ki pazijo na njih. Čeprav so spletni strežniki zelo zanesljive naprave, imajo še vedno velike možnosti za okvare, če se za njih ne skrbi pravilno. Največja in najbolj očitna težava je z visokimi temperaturami naprav, ki jih dosegajo zaradi neprestane zahtevne uporabe. Lastniki strežnikov morajo investirati v pravilno in neprestano hlajenje. Hlajenje in neprestana uporaba elektrike je tudi faktor, ki nam bo zvišal ali znižal ceno najema strežnika.

Lastniki morajo tudi paziti na varnost, saj brez zaščite, tako fizične in spletne, navaden spletni strežnik nima možnosti proti direktnemu napadu. Najbolj pogosta nevarnost so hekerji, ki lahko onesposobijo strežnik. Zavedati se moramo, da sta za varnost zadolžena lastnik spletne strani kot tudi ponudnik gostovanja.

V isti kategoriji: