Uporabna tehnologija – prenosni računalnik

Prenosni računalnik je majhen računalnik, ki je v prvi vrsti namenjen uporabi izven doma. To lahko pomeni v pisarni, na vlaku, v skladiščih, na športnih prireditvah, sejmih in podobno. Prednost je, da imajo prenosniki vse svoje sestavne dele (komponente) v enem kosu. Lahko jih zapremo, shranimo na varno v torbico in odnesemo s seboj. Prenašanje nam omogoča tudi njihova teža, saj so zelo lahki (običajno ne več kot 3 kg) in precej trpežni.

Različna imena,a skoraj ista naprava

Prenosni računalnik ima tudi različna druga poimenovanja. Najpogosteje se uporablja izraz prenosnik ali notesnik. Ta zadnji izraz je nekako poslovenjena različica besede notebook. Sicer se v angleščini uporabljajo tudi drugi izrazi, kot so laptop in še več njih. Pogosto je razlika v grobem mišljena predvsem glede na velikost zaslona računalnika, ki bistveno določa, kakšna bo tudi velikost celotnega prenosnega računalnika.

Kdaj je prenosni računalnik za nas prava izbira?

Prenosni računalnik je idealna izbira, če ga želimo uporabljati v različnih delih hiše ali če hitri tempo življenja in mobilnost to od nas zahtevata. Prenosni računalnik je običajno dražji kot njegov namizni brat, če seveda govorimo o enakih zmogljivostih računalnikov. Razlog je v tem, da je takšne naprave težje narediti, saj morajo imeti vse vhodne in izhodne naprave ter priključke (monitor, zvočniki, miška, tipkovnica, itd…) zbrane na zelo majhnem prostoru. Če se kdaj zgodi, da nam velikost zaslona ali delo s tipkovnico ne ustreza, nam omogoča, da priključimo nanj čisto pravi računalniški monitor ali miško in te naprave uporabljamo povsem tako, kot bi jih sicer z navadnim namiznim računalnikom.

prenosnik-lenovo-ideapad-3

Kakšne komponente uporabljajo prenosniki?

Kljub temu, da lahko poganja vse programe enako kot namizni računalnik, je prenosni računalnik pri tem omejen pri moči. Temu je tako zato, ker uporablja mobilne različice sestavnih delov. V resnici te nimajo enake moči, kot v navadnem osebnem računalniku.

Notesnik za napajanje uporablja zgolj (baterijo), razen če je priključen na električno omrežje. Tako lahko deluje tudi več ur, potem pa je potrebno baterijo napolniti, ga priključiti na električno omrežje za nadaljnjo uporabo (medtem se baterija spet polni) ali pa vstaviti drugo, napolnjeno baterijo, če smo denimo na terenu. Seveda pa je poraba energije zelo odvisna od tega, kaj bomo z računalnikom počeli. Če smo z njim prebirali elektronsko pošto, je denimo porabil bistveno manj električne energije, kot če ste na njem igrali kakšno zahtevnejšo igro ali risali z grafičnimi programi. Več grafike – manj elektrike. Prenosni računalnik pa se ob zahtevnejši uporabi hitro prične pregrevati. Rešitev težave je lahko ta, da ga postavite na podstavek, ki ima vgrajen ventilator in ga s tem dodatno hladite. Tudi redno čiščenje notranjosti na specializiranih servisih bo pomagalo.

prenosniki

Različna kvaliteta in seveda cene

Tako kot namizni računalniki, imajo tudi prenosniki svoje cenovne razrede. Običajni prenosni računalnik bo predvajal video posnetke, slike, glasbo in vse osnovne programe za domače ali pisarniško delo. Največkrat ne bo imel posebno zmogljive baterije in sposobnosti poganjanja zahtevnih aplikacij. Nekateri poslovni modeli včasih na primer nimajo kamere, imajo pa lahko boljše zaščite za vklop (denimo s prstnim odtisom) in so pogosto narejeni iz bolj trpežnih materialov. Vsak prenosni računalnik je opremljen tudi z brezžično mrežno kartico, da se lahko poveže na internetno omrežje in je opremljen z različnimi vhodi/izhodi, kot so USB, HDMI, VGA in drugi.

V kolikor iščete nov prenosni računalnik s pomočjo iskalnega niza prenosni računalniki akcija, si preberite naš članek na to témo.

V isti kategoriji: