Nasveti za izbiro škarij za živo mejo

Proizvajalci vrtnega orodja proizvajajo veliko število modelov profesionalnih in amaterskih škarij, namenjenih oblikovanju grmovja, odstranjevanju suhih in obolelih vej ter skrbi za žive meje. Če se soočate s potrebo po opravljanju takšnega dela, boste zagotovo potrebovali trden rezalnik. Glede na velikost vrta in intenzivnost uporabe izberemo izdelke različnih vrst. Nepogrešljive za urejanje žive meje so škarje za živo mejo.

Tako poznamo ročne škarje. Te so oblikovane kot velike škarje, ki jih je treba držati z dvema rokama. Niso namenjene velikemu obsegu dela, saj zahtevajo fizično moč operaterja, ne režejo dobro suhih vej in se ne morejo spopasti z velikimi vejami. So pa dokaj poceni, ne zavzamejo veliko prostora za shranjevanje in ne zahtevajo posebne nege. Primerne so za obrezovanje grmovja ribeza, malin in drugih manjših rastlin.

Škarje za živo mejo pripomorejo k učinkovitejšemu urejanju grmičevja.

Odločimo se lahko za električne škarje. Ta uporabljajo električni motor, ki ga je treba preko podaljška priključiti na standardno 220-voltno vtičnico. Moč in teža motorja sta skoraj sorazmerno povezani. Te škarje za živo mejo imajo visoko zmogljivost, vendar zahtevajo občasne odmore, da preprečite pregrevanje motorja. Polmer njihovega delovanja je določen z dolžino kabla. Sposobne so rezati veje debeline 20-25 mm in jih uporabljamo za oblikovanje kakršnih koli oblik zelenih rastlin. Vendar takšnih naprav ni mogoče upravljati v mokrem vremenu in rezati mokre veje.

Za marsikoga so zanimive akumulatorske škarje, ki so podobne prejšnjim, vendar namesto, da bi bile priključene na električno omrežje, uporabljajo kompaktne električne baterije, ki jih morate nositi s seboj. Teža takšnih rezalnikov je 2-3 kilograme, kar je sprejemljivo tudi za ženske. Upravljavcu zagotavljajo absolutno mobilnost, čas delovanja pa je določen z zmogljivostjo baterije. Če uporabljate dve bateriji, od katerih je ena stalno v načinu polnjenja, bodo prisilne prekinitve minimalne.

Naslednje so bencinske škarje za živo mejo, katere namesto elektromotorja poganja kompaktni dvotaktni motor z notranjim zgorevanjem. Pri ročno nesenih modelih lahko doseže do 900 W za visoko zmogljivost in možnost rezanja srednje velikih vej. Na možnost uporabe teh škarij vreme ne vpliva. Uporabljajo se lahko stran od elektrificiranih zgradb, če je na voljo zadostna zaloga mešanice goriva. Te so bolj primerne za profesionalno rabo ter tudi za pogostejšo in večjo uporabo.

Torej, katere so po vašem mnenju najbolj primerne za vaše potrebe? Niste prepričani? Posvetujte se s prodajalcem. Za učinkovito opravljeno delo je seveda nujno doseči pogoj pravilne izbire, ki pa je odvisna od lastnosti škarij za živo mejo.

V isti kategoriji: