Kdo je psihoterapevt?

Če razmišljamo o obisku psihoterapevta smo lahko v življenju preobremenjeni s vsakodnevnimi problem. Če ste v takem položaju, ne skrbite, niste sami. Danes lahko naše življenje hitro postane stresno in nič ni narobe, če si poiščemo pomoč, ki je prvi korak k boljšemu počutju. Obstaja veliko razlogov pri katerih nam lahko pomaga psihoterapevt; lahko je to smrt ljubljene osebe, zloraba škodljivih substanc, težave v razmerju ali kaj drugega, kar nas lahko prizadene in nam oteži življenje.

V vsakem primeru smo lahko ponosni nase, da si poskušamo pomagati in obvladati naše življenju, saj smo naredili majhen a izjemno velik korak za boljšo prihodnost.

Kaj je psihoterapija?

Neglede na vrsto problema s katerim se srečujemo nam psihoterapevt (mojpsihoterapevt.si) lahko pomaga. Zelo težko sami predelamo probleme, saj velikokrat nam lahko pomaga strokovno mnenje psihoterapevta, ki opazi težave in opazi rešitve katere sami ne vidimo.
V psihoterapiji je izjemnega pomena dialog med psihoterapevtom in osebo, ki potrebuje pomoč. Zaupanje težav in iskrenost naših misli in prepričanj v dialogu s psihoterapevtom nas bo pripeljalo na nov nivo razumevanja sveta okoli nas in posledično tudi sebe. Večino takega zdravljenja poteka preko pogovora in zato je pomembno, da zgradimo močan odnos s svojim psihoterapevtom.

Kdaj potrebujem pomoč?

Zaradi velikega nerazumevanja v tak način zdravljenja, je veliko ljudi neodločnih ali naj si poišče pomoč psihoterapije ali ne – to je lahko velika napaka, saj če želimo razrešiti svoje težave je skoraj vedno najboljši korak, da govorimo z osebo, ki je strokovnjak v tem področju in nam bo prisluhnila. Prav tako imamo lahko težave s partnerjem in nam partnerska terapija pride še kako prav.

Prvo srečanje

Običajno prvo srečanje s psihoterapevtom traja od 45 minut pa tudi do eno ure ali več. Če približno vemo kaj vnaprej lahko pričakujemo, bomo ohranili mirne živce pri prvem srečanju. Dobra iztočnica je vedno, da povemo kaj nas je pripeljalo do psihoterapevta pa tudi kaj želimo doseči. Seveda je najbolje, če smo iskreni in se ne bojimo povedati razlogov zakaj smo prišli.
Tak način zdravljenja po navadi poteka v večkratnih srečanjih in je dobra ideja, da s seboj prinesemo koledar in se po prvem srečanju, če je potrebno, zmenimo tudi za naprej. Če uspemo si lahko s seboj prinesemo beležko in si zapišemo katero od vprašanj, ki nam jih bo psihoterapevt zastavil. Tako bomo ostali osredotočeni na pogovor in bomo lahko kasneje v prostem času pogledali kako je potekalo srečanje.

V isti kategoriji: