Kaj je domena?

Domena je vaš spletni naslov, s pomočjo katerega lahko vaše stranke in vaši obiskovalci poiščejo vse vaše spletne strani.

domene

Uporabljate pa jih lahko za vašo spletno stran, spletno trgovino, elektronske naslove in podobno. Spletni naslov pa je lahko sestavljen iz več elementov, kot so:
– Vrhnja domena (.com, .si, .net, .org, ..)
– Domena (spletno – gostovanje, vasa-domena,..)
– Poddomena (www., forum, mail,..)
Domeno je potrebno kupiti in jo registrirati z imenom in določeno končnico, ki jo želite izbrati. Vsako domeno pa ločite z piko. Ko izbirate svojo spletno domeno, vam priporočamo, da je ta čim krajša in čim bolj enostavna, kar bo vašim obiskovalcem tudi dosti lažje poiskati. Če pa boste izbrali in kupili svoj naslov »mojadomena.si« pa bodo obiskovalci vaše spletne strani videli vašo domeno zapisano kot: »www.mojadomena.si«.

Domena po nivojih

Najvišji nivo domene so končnice, ki se največkrat porabljajo, kot so: .net, .si, .com, .org, itd, in jih imenujemo tudi vrhnje domene. Domene drugega nivoja so poddomene iz višjega naslova in predstavljajo levi del od končnice domene. Z drugimi imeni pa jih imenujemo tudi glavna domena ali nosilna domena. Domene tretjega nivoja pa so drugače imenovane tudi poddomene, katerim lahko dodamo še tudi druge poddomene in imajo tudi več nivojev.

Poddomene

domena

Vsaka domena ima več poddomen, ki pa so iz tretjega nivoja. Ko izbirate poddomeno, je odločitev popolnoma vaša, kaj boste izbrali, pri nekaterih ponudnikih pa so poddomene že nastavljene kar same. Domene se v večini uporabljajo za to, da je spletno iskanje in sam dostop do željene spletne strani veliko hitrejši.

Kje se registrira domene?

Registracija domene se lahko opravi preko spleta hitro, varno in predvsem enostavno. Priporočljivo je, da uporabite čim krajšo domeno, kar pomeni, da sta več kot dve besedi v domeni že odveč. Vaša lastna domena, pomeni tudi vaša identiteta, zato je najbolje, da jo uporabite z imenom, ki ga uporabljate in po katerem vas ljudje prepoznajo. Svetujemo pa vam tudi, da v primeru, da želite domeno uporabiti po svetu, zanjo izberete tudi ustrezno domensko končnico, kot npr: .com ali .net, za uporabo v Sloveniji pa bo najbolj primerna končnica .si. Tako bodo točno vedeli kako vas poiskati preko spleta. Na nekaterih straneh kjer opravite registracijo pa je tudi cenik registracije in podaljšanja domene.

V isti kategoriji: