Zgodovina naše domene

Ena izmed najbolj zabavnih stvari, ko vzpostavljamo nov posel, je izbira domene. Ko se odločamo za izdelavo spletne strani, je dobro, če imamo predhodno že izbrano ime. Če ga imamo, priporočamo, da prvo preverimo njegovo zgodovino. Razlogov za to je veliko, saj ne želimo, da je povezano z nelegalno in nemoralno rabo. Izbira imena, ki je kaznovano s strani spletnih brskalnikov, lahko spravi veliko podjetnikov v slab začetni položaj. Skupaj si poglejmo, kateri so glavni razlogi, da preverimo lastništvo in starost naše izbrane domene.

Vse na spletu je sledljivo

Na spletu je vse zabeleženo. Tako so skoraj vse naše interakcije z različnimi spletnimi stranmi nekje registrirane. Enako je z imeni domen, saj imajo lahko dokaj barvito zgodovino. Lahko, da je bila spletna stran okužena z zlonamerno kodo ali pa, da je vsebovala nezaželeno vsebino. V vsakem primeru je dobro, če si vzamemo malo časa in preverimo dejansko zgodovino. Dejstvo pa je da:

  • Domene, ki so v preteklosti bile kaznovane, bodo imele nižje pozicije v iskalnikih
  • Kaznovane domene bomo težje spravili med aktivne rezultate iskanja
  • Podjetnikom, ki so komaj začeli s poslom, lahko imena domen s slabo preteklostjo spravijo v dokaj slab začeten položaj poslovanja preko spleta

Orodja za preverjanje zgodovine domene

Na spletu lahko najdemo veliko orodij, ki lahko preverijo lastništvo domene. To so razni spletni registri in arhivi, ki beležijo lastništvo ter ugled skoraj vseh domen na svetu. Moramo se pa zavedati sledečega:

  • Starejše domene imajo večjo težo in so tudi bolj iskane
  • Če je domena zamenjala več lastnikov, to ni nujno slaba stvar

Lastništvo domen se lahko menja, saj jo v večini primerov registriramo za eno leto. Po tem letu se lahko odločimo, da jo zamenjamo ali pa podaljšamo. Če pa preverimo zgodovino imena, pa se lahko bolje pripravimo na posledice, ki jih to potencialno nosi.

Kje lahko preverimo razpoložljiva imena?

Domene so na voljo za nakup na raznih spletnih registrih. Lahko jih pa tudi vzamemo pri našem ponudniku gostovanja. Slednje najbolj priporočamo, saj lahko preverimo, če je ime na voljo, izberemo končnico ter paket gostovanja. Če je naše izbrano ime na voljo, pa ga lahko pred nakupom preverimo na spletu z različnimi orodji, ki so nam na voljo.

V isti kategoriji: