Servis varilnih aparatov podaljšuje življenjsko dobo opreme

Ne glede na vrsto vašega varilnega aparata, je pomembno, da ga redno in pogosto vzdržujete. Redni servis podaljšuje življenjsko dobo, vam pa prihrani denar. Vrsta vzdrževanja je odvisna od modela in vrste varilnih aparatov. Najlažji način za redno vzdrževanje je, da natančno pogledate navodila proizvajalca. Pred nakupom se pozanimajte tudi o številu realnih delovnih ur naprave. V skladu s tem organizirajte delo ter pogostost vzdrževanja. Manj močni aparati bodo potrebovali daljša obdobja mirovanja od močnejših.

Delujte preventivno, ne kurativno

Preventivni servis varilnih aparatov znatno podaljšuje življenjsko dobo naprave in hkrati zavaruje varilca. Slednji naj bi sicer vsak teden snel zaščito z opreme in s kompresorjem odstranil ves prah in mehanske delce. Priporočljivo je, da delavcem svetujete, da varijo daleč stran od aparata. Na ta način slednji ne bo posrkal odpadnih delcev iz prostora. Upoštevajo naj tudi požarna pravila. Varjenje ne smejo opravljati v istem prostoru, kot se na primer lakira ali reže lesene dele. Iskre z varilnega aparata lahko hitro zanetijo požar.

Redno in temeljito vzdrževanje

Vzdrževanje delimo na dve ravni in sicer na uporabniško in uradno. Pri prvi vrsti varilec sam očisti in odstrani vse vidne mehanske dele, ki bi lahko poškodovali napravo. Nadalje popravi tudi manjše okvare in napake naprave. Pri drugi vrsti vzdrževanja pa uradni servis varilnih aparatov napravo pregleda, izvede diagnostiko in v končni fazi tudi vsa manjša ter večja popravila. Uporabniško vzdrževanje poteka večinoma najmanj enkrat na teden, medtem, ko je uradno enkrat na mesec ali še redkeje.  Pogostost je odvisna od samega uporabnika, načina dela, pogostosti uporabe in splošnih delovnih pogojev.

Izboljšajte natančnost varjenja

Natančnost varjenja je možno izboljšati z rednim servisom. Pogostost obiska je odvisna od vrste naprav. SMAW naprave potrebujejo zelo malo vzdrževanja, medtem, ko MIG in TIG potrebujejo veliko več pozornosti in skrbi. Natančnost varjenja boste izboljšali tudi z izogibanjem neposrednega stika konice z površino. Električna povezava namreč poškoduje oziroma odstrani konico.

 

 

V isti kategoriji: