Cene za stanovanja Ljubljana ponovno dviga


Gospodarska kriza, ki se je tudi pri nas močno odrazila na področju gradbeništva in nepremičnin, je v preteklih letih poskrbela, da je tako za nova kot za stara stanovanja Ljubljana nekoliko znižala cene, v zadnjem letu pa so te po mnenju marsikoga spet na stari poti – iz meseca v mesec se dvigajo. Sicer je bil obrat pričakovan, saj je bilo vsakomur jasno, da bo z izboljšanjem gospodarstva ponovno tudi več povpraševanja med kupci, vendar je marsikdo, ki je trenutno v iskanju nepremičnine, neprijetno presenečen, da je cene za stanovanja Ljubljana dvignila tako na hitrico. Kako je to mogoče?

Dobra stanovanja Ljubljana ne nudi na vsakem koraku

Razlog, da v zadnjem letu ali vsaj v zadnjega pol leta kupci stanovanj opažajo, da je cene za stanovanja Ljubljana pošteno dvignila, ni v majhni ponudbi in v velikem povpraševanju. Predvsem je odločilna kakovost ponudbe. Po letih zatišja, ko se zaradi slabih cen marsikdo ni želel odločiti za prodajo stanovanja in ga je raje imel praznega ali ga dal začasno v najem, je nepremičninski trg ponovno zacvetel. Ponudba je izjemno velika, saj se zdi primeren čas za prodajo tudi vsem tistim, ki se prej zaradi nizkih cen zanjo niso odločili. Med temi pa je veliko tistih, ki ponujajo slabo kakovost. In to je eden izmed dejavnikov, ki vpliva na cene.

Prodajalci nepremičnin spremljajo mesečne podatke o tem, kakšna je povprečna cena stanovanj. Ker želijo iztržiti kar največ, določijo prodajno ceno, ne da bi mislili na kakovost. Ker ponuja “slaba” stanovanja Ljubljana po povprečni ceni, pa se to odrazi na ceni “boljših” – ta se dvigne, saj ponuja več. Posledično se vidne tudi povprečna cena, in tako prihaja do rasti.

Preberite si še naslednji članek: Oddaja stanovanj po dostopnih cenah

Oddaja stanovanj je zlasti priljubljena v vseh večjih mestih, še posebej pa so priljubljena v naši prestolnici Ljubljani.

Vsekakor je dejstvo, da dobra stanovanja Ljubljana ne ponuja na vsakem koraku in je ponudbe, ki ne ustreza željam kupcev precej več, kot tiste, ki si jo želijo. Da bi to vplivalo na znižanje cen, pa zaenkrat ne kaže prav nič. Verjetno bo rast cen za stanovanja Ljubljana ustavila šele, ko več ponudbe kakovostnih stanovanj, torej se slaba ne bodo prodajala in bodo brez znižanja cen ostajala na trgu.

Kakšna stanovanja Ljubljana pravzaprav potrebuje?

Večina kupcev si želi, da bi Ljubljana ponujala stanovanja, ki zagotavljajo tudi parkirno mesto oziroma garažo, imajo večji balkon ali teraso, primerno klet za shranjevanje koles in športne opreme ter so v bližini šole ali vrtca.

V isti kategoriji: