Adventni venec v obliki kroga pomeni večnost in zvestobo

Ste vedeli, da se je prvi adventni venec, karšnega poznamo danes, pojavil že leta 1838 v Nemčiji, natančeje v Hamburgu v domu za revne otroke? Otrokom so tudi s tem želeli polepšati adventne dneve in pričakovanje božiča. Venec je bil v obliki velikega lesenega oboda, nanj je bilo nameščenih 24 sveč – 19 majhnih za vsak dan in 4 večje za adventne nedelje. Seveda je v vsem tem času adventni venček doživel nekaj sprememb. Obod so kasneje pričeli okraševati z zimzelenimi vejicami, na njem pa so samo še štiri svečke; za 4 adventne nedelje.

Dandanes venec za advetni čas lahko kupite že v marsikateri trgovini. Veliko več pa je seveda vreden takšen, ki ga naredimo kar sami. Pri izdelavi se lahko uporabi vejice lovorja, cedre pa tudi bodike. Večina vencev pri nas je spletenih iz smrekovih vejic, ki naznanjajo zvestobo.

Ste vedeli, da se je prvi adventni venec, karšnega poznamo danes, pojavil že leta 1838 v Nemčiji, natančeje v Hamburgu v domu za revne otroke?

Različne barve svečk na adventnem vencu

Adventni venček v obliki kroga pomeni večnost ter zvestobo, ker nima ne začetka ne konca. Sveče na vencu so lahko različnih barv, na primer rdeče, bele, srebrne, zlate. Še najbolj zgovorne pa so na vencu tri vijolične sveče in ena rožnata. Slednja se prižge na 3. adventno nedeljo in velja za svečo pastirjev. Preostale pa simbolizirajo upanje, ljubezen in mir.

Sicer pa se adventni venec lahko razume s pomočjo simbolike venca v antičnem času. Tam je predstavljal zmago nad sovražnikom.

Adventni aranžmaji za božični čas

Poleg adventnega venčka so v božičnem času dobrodošli še nekateri drugi adventni aranžmaji. Dišeče sveče poskrbijo za prijetno odišavljene prostore. Nepogrešljiv element je tudi novoletna jelka in božična zvezda na njej. Dandanes so moderne tako umetna kot naravna drevesca. Na njih ne smejo manjkati niti novoletni okraski, lučke ter še druge novoletne dekoracije.

Naj za konec omenimo še eno vrsto oziroma obliko adventnega venca. To je venček za na vrata. Takšen venček nima sveč, ima pa lepe trakove, advetne pentlje ali pa mašne na poteg. Na vratih takšno okrasje simbolizira, da so vaša vrata odprta za vse prijatelje in sosede, in to ne glede na njihov status. A ne glede na to, kje boste venček namestili, ta predstavlja lep božični okras.

toplotna črpalka

Preberite si še naslednji članek: Prihranimo denar z uporabo toplotne črpalke

Toplotne črpalke so ekološko najprijaznejši in energetsko najbolj gospodaren način ogrevanja prostorov ali sanitarne vode. Njihov tehnološko izpopolnjeni sistem namreč omogoča ogrevanje in hlajenje objekta na raznovrstne načine.

V isti kategoriji: